Икономика

Галя Викьова, БАБХ: Зърното от Украйна няма отклонения от показателите

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Нашите изпитвания като официален контрол показват, че зърното от Украйна няма отклонения от показателите. Това увери в ефира на Euronews Bulgaria д-р Галя Викьова, заместник изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните.

 

Ето какво още каза тя:

От 1 октомври 2022 година до началото на май тази година са взети 575 проби от зърно, които са изпитвани по показатели тежки метали, остатъци от пестициди, радиоактивност и ГМО. От тях няма резултати, които да са негативни.

Само в едни 40 тона пшеница от Украйна е установено наличие на складови неприятели, които обаче не са карантинни вредители, и след обработка зърното може да бъде използвано. Но тогава бизнес операторът сам е решил и е върнал пратката в Украйна.

Да, има заповед на изпълнителния директор за засилен контрол и от вчера ще се изследват всички пратки, които се идват от Украйна - досега имаше забрана за внос.

Европейското законодателство не определя зърното като продукт, който трябва да бъде изпитван. Ние изпитваме по наши мониторингови програми, просто не се изпитва всяка пратка. 

Всяка пратка от Украйна подлежи на контрол пълен - тежки метали, пестициди, радиокативност, салмонела и т.н.