Свят

Украйна съди страните, удължили забраната за внос на нейни стоки

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Украйна започна съдебни действия срещу Полша, Унгария и Словакия заради едностранните им забрани за внос на украинско зърно, които, според нея, са "нарушение на международните им задължения". "За нас е фундаментално важно да докажем, че отделни държави членки не могат да забраняват вноса на украински стоки. Ето защо ние завеждаме съдебни дела срещу тях", заяви Юлия Свириденко, първи вицепремиер на Украйна. "В същото време се надяваме, че тези държави ще отменят ограниченията си и няма да се налага продължителен съдебен спор“, допълни Свириденко.

Искът, подаден в понеделник вечерта в Световната търговска организация, има за цел да постави началото на "консултации" с трите държави, каза вицепремиерът. Ходът на Киев дойде 3 дни след като Европейската комисия сключи споразумение с Киев и отмени временните ограничения, които беше наложила върху украинските зърнени култури.

От Брюксел коментираха, че временните мерки повече не са необходими.

Миналата седмица Комисията взе решение да не удължава действието на европейските мерки, защото от тяхното въвеждане през пролетта причините за затрудненията, които изпитваха пет съседни на Украйна държави, са отпаднали.

Мириам Гарсия Ферер – говорител на ЕК

Сухопътните превози са успели да поемат изнасяните от Украйна количества, междувременно са били разширени възможностите за съхранение на зърно в ЕС. Проблемът се създава от това, че Русия се оттегли от споразумението за износ на украинско зърно през Черно море.

Ферер допълни, че търговията е въпрос, по който водещата дума е на ЕС, затова ще бъдат преценени внимателно едностранните мерки, предприети от Полша, Унгария и Словакия. Трите източноевропейски страни обявиха в петък, че удължават забраната на вноса на селскостопански продукти от Украйна. Румъния обяви, че може да забрани или ограничи вноса, ако се стигне до пренасищане на пазара.

България разреши вноса, което предизвика мащабни протести от страна на зърнопроизводителите, блокирали много пътища в страната.