Общество

След протестите из страната, земеделците тръгват към София

От Euronews България Euronews България

Земеделци от цялата страна започнаха активните протести срещу вноса на украински стоки. Точно в 10 часа тежката техника на зърнопроизводителите и други 20 организации от селскостопанския сектор блокираха основния път Бургас-Варна край Ахелой. Земеделци протестираха до пътя на село Шереметя, област Велико Търново.

В демонстрациите се включват и производителите на плодове и зеленчуци, както и пчеларите, които се събираха на близо 50 места в станата. Локалният път преди кръговото движение в Русе, водещо към ГКПП „Дунав мост”, се запълни с тежкотоварна техника.

А земеделските производители от Сливен, Ямбол и Бургас се събраха на пътен възел „Петолъчката“. Освен че настояват за връщане на ограничението за внос на стоки, стопаните са обидени от определянето им като терористи от страна на премиера Николай Денков:

Протестът в момента изглежда с искания, които или техния проблем е решен, или са с искания, които не могат да бъдат решени по начина, по който се иска. Слагат срокове, които няма как да се изпълнят.

Николай Денков, премиер


Земеделският гняв потегля към столицата

Междувременно протестиращите земеделски производители, които бяха спрени от жандармерия и полиция в района на Казанлък, тръгнаха към София. Няколкочасовата пауза в района на града на розите е преустановена и протестиращите зърнопроизводители постигнаха консенсус с органите на реда. Фермерите продължават похода си към столицата под ескорт до Долни Богров, откъдето във вторник сутрин ще се отправят към жълтите павета, предаде БГНЕС.

По-рано този следобед напрежението на няколко пъти ескалира и дори имаше вероятност фермерите да тръгнат през нивите и черните пътища към София. Освен спиране на вноса от Украйна, земеделците настояват и за допълнително финансиране от държавата.

Protest Zemedelci E79 BGNES Протест в района на главен път Е-79. Снимка: БГНЕС

Според министъра на земеделието и храните Кирил Вътев, неговата оставка в момента ще бъде единствено бягане от отговорност. Той каза, че е отправил покана към протестиращите земеделци за разговор.

„Ако искат и в 2 часа през нощта, отварям министерството и говорим“, каза Кирил Вътев.

Вижте още във видеото.