Икономика

Зърнопроизводителите на протест: Ще залеем България с хора и трактори

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Ефективен безсрочен протест започва сектор "Земеделие" заради решението да падне забраната за внос на украинско зърно. Това, което ще се случи е, че целият сектор селско стопанство ще излезе. България ще бъде залята от хора и трактори, каза Радостина Жекова - председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите

Обещанията за финансиране и твърденията за загубени пари от невнесени мита и данъци, тя определи като популизъм и политическо празнодумие. Според Жекова, България предизвиква дипломатически скандал, като се отказва от забраната за внос на украинско зърно. Жекова подчерта, че няма как да знаем кое зърно е украинско, ако го купим от Румъния, защото у нас няма система, която да проверява и изследсва. Според нея, намаляване на цената на хляба и олиото няма да се случи, защото това са борсови стоки. 

 

 

Намаляването на цената е лъжа. Другата лъжа е загубата от мита и ДДС, защото по европейските правила те не се облагат с мито. 

В сектора се натрупаха няколко ситуации. Износът на българска стока се забави, когато тези хора управляваха предишния път. Загубихме част от пазара през 2022 година, друга част загубихме заради войната. Ще фалираме, защото имаме много скъпо производство. Обработката на 1 дка пшеница струва около 200 лв. производство. Пшеницата се търгува под 40 стотинки. Ако си произвел 500 кг приходът ти от декар е 200 лв.

Остатъкът беше, защото беше забавен износът, заради същите тези управляващи. Ние загубихме дългосрочни договори и този остатък ще го прехвърляме години. 

Как държавата ще разбере, че стоката е украинска? В Румъния имат трасета за тази стока, когато те я купят, тя става украинска и после тя идва у нас и не знам у нас как ще се разбере, че това е украинска стока. Ние нямаме кой да проверява. 

Колко от продукцията, която идва в България се проверява, за да се докаже, че е произведена в Украйна. 

Основният въпрос, който трябва да се реши - затваряне на потока за украинска стока. Иска се волята на 240 човека да вземат решение. Това са хора, на които ние плащаме заплатите. 

Това, което ще се случи е, че целият сектор селско стопанство ще излезе на протест. България ще бъде залята от хора и трактори. Гражданите нямат никаква вина, затова ще дойдем в София. Искаме да им покажем кои са хората, които генерират 10 млрд. за БВП. Нека ни видят. 

Не сме получили нито стотинка помощ заради вноса на украинска стока.

Вчера ЕК взе безумно решение да инвестира в транспорта на украинска стока милиарди евро, това ни прави абсолютно неконкурентноспособни.

Полша заявиха, че няма да има внос, Унгария, Румъния – също. Защо да не може. С това отмятане в последния момент България предизвиква дипломатически скандал, ние загубихме държави, които са ни съюзник.

Вижте цялото интервю във видеото.