Общество

Политолог: Правителството сгреши, зърнопроизводителите могат да повлияят на местните избори

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Промяната в позицията на министъра на земеделието Кирил Вътев относно забраната за внос на украинска земеделска продукция беше пряко свързана с макроикономически показатели. Това каза в ефира на Euronews Bulgaria политологът Георги Проданов. Зърнопроизводителите обаче са влиятелна и много силна икономически група и те са изключително важни на местни избори. Те могат да предпоставят изборите в дадени общини, обясни той.

Не мисля, че точно този момент беше добре отигран от правителството с оглед именно на това – на някои места може да се получи неочакван резултат на местните избори. Не говорим изобщо в посока на това, че браншът „зърнопроизводство“ ще фалира или загине, говорим за хора с изключително сериозни финансови ресурси.

По времето на правителството на Бойко Борисов зърнопроизводителите бяха един от факторите, който предопределяше края на изборите, каза още Проданов. Те периодично организираха бутафорни протести, благодарение на които получаваха увеличение на субсидиите и доплащанията си, категоричен беше той.

Според политолога една от целите на българското правителство е да бъде дадена възможност на Украйна да изнася повече от зърното, произведено на нейна територия за сметка на това, което изнасяше Русия по силата на Зърнената сделка.

Цялото интервю вижте във видеото.