Европа

Зеленски благодари на България за отпадането на забраната за украинско зърно

От Euronews България Euronews България

„Благодарен съм на България за решението ѝ да не удължава ограниченията върху износа на селскостопански продукти от Украйна след 15 септември.“

Това написа украинският президент Володимир Зеленски в социалната мрежа Twitter минути, след като депутатите решиха да отменят забраната за внос на украинското зърно и друга селскостопанска продукция.

Украинският държавен глава изказва благодарности на министър-председателя Николай Денков и неговия екип, както и на българските парламентаристи, които подкрепиха тази стъпка.

„България дава пример за истинска солидарност“, написа още Зеленски.


Днес със 124 гласа за народните представители приеха да не продължават забраната за внос на зърно от Украйна, която изтича на 15 септември. Против гласуваха от БСП, „Възраждане“ и ИТН с общо 69 гласа. Партиите от опозицията определиха решението на правителството за прекратяване на забраната като предателство към сектора, а браншът заплаши с протести.

Макар че земеделският министър Кирил Вътев смята, че забраната за внос на украинско зърно трябва да остане, анализ на Министерският съвет показал друго – забраната за внос ощетява бюджета на страната. И то сериозно.

„В събота ще проведем среща със зърнопроизводителите, очакваме днес да ни представят техните притеснения, за да получат коректни отговори“, увери Вътев.

Още една тема, свързана с Украйна, разпали страстите в парламента през днешния ден – въпросът дали България ще изпрати ракетни установки на Киев. А най-търсеният отговор бе – каква точно техника ще предоставим на Украйна.

„При всички положения България няма излишни ПВО комплекси. Трябва да изчакаме например Министерството на отбраната да каже дали имаме дефектни ракети или нещо подобно, което да може да бъде предоставено“, коментира Ивайло Мирчев от ПП-ДБ, уточнявайки, че те могат да бъдат използвани от Киев за резервни части.

Депутатите от управляващото мнозинство обаче отказаха да дадат повече детайли.

 

Обобщение на темата от Софи Цветкова и георги карамфилов вижте във видеото.