Политика

Властта обмисля да изпрати на Украйна дефектни ракети за резервни части

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Въпросът дали България ще изпрати ракетни установки в подкрепа на Украйна очаквано предизвика разнопосочни реакции в Народното събрание. А най-търсеният отговор бе – каква точно техника ще предоставим на Киев.

„При всички положения България няма излишни ПВО комплекси. Трябва да изчакаме например Министерството на отбраната да каже дали имаме дефектни ракети или нещо подобно, което да може да бъде предоставено“, коментира Ивайло Мирчев от ПП-ДБ, уточнявайки, че те могат да бъдат използвани от Киев за резервни части.

Депутатите от управляващото мнозинство обаче отказаха да дадат повече детайли.

„Нека все пак тази информация да излезе от Министерството на отбраната. Мисля, че така е най-отговорно“, посочи съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

Управляващите все пак обещаха, че каквато и техника да изпратим, това няма да навреди на националната сигурност и бойните способности на българската армия.

Имайте предвид, че всичко, което се прави, се прави от нас като съюзници. Нека не се поддаваме на пропагандни клишета на някой, който твърди, че в България се случва нещо, което е извън националния интерес.

Георг Георгиев, ГЕРБ

Опозицията обаче не беше убедена.

„Важно е да се следва националния интерес, без да правим резки движения и глупости“, подчерта Станислав Балабанов от ИТН.

„Миналата седмица искаме оставката на Тагарев, обаче тази седмица назначи друг свой колега от държавните служби на Украйна. Започна да назначава украински държавни служители“, каза от трибуната на Народното събрание лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

Важна тема бе и установяването на многонационална бойна група от НАТО на територията на България. Очакваната численост е 1500 войници.

Въобще не е нещо, което е спешно да се случи, то ще се случи 2025-2026 година, така че не трябва да има притеснения относно потенциална база в Ямбол.

Ивайло Мирчев, ПП-ДБ

Държавата ще сложи акцент и върху придобиването на нова бойна техника, която да служи като превенция за потенциални нови учения на Руската федерация в изключителната икономическа зона на България.

„Ние можем да се противопоставим като придобием нови оръжия, което ще бъде акцент“, каза Мирчев.

Времева рамка за това обаче все още няма.

 

Коментар на георги карамфилов вижте в следващото видео: