Общество

Зърнопроизводител: Нямаме разрешение тежката техника да влезе в София

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

МВР и Столична община не са разрешили тежката техника на сектор "Земеделие" да влезе в София. 

Това обясни Радослав Христов, председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите в ефира на „Добро утро, Европа“. Протест под прозорците на властта все пак ще има, но без техника.

Според Христов, именно протестът е форма на преговори, която цели едно - да се седне на масата за преговори. Той не беше категоричен дали и кои техни представители ще се отзоват на поканата за среща от земеделското министерство. Ясно е едно - сектор "Земеделие" не е готов да отстъпи от исканията си
 

 

Ето какво още каза той:

И в двата случая ще плащаме глоби, въпросът е кой - държавата или земеделците. Протестите, които се провеждат от няколко дни, не са на зърнопроизводителите, а на всички земеделци в България. 

Това, че в момента държавата се опитва да втълпи на всички, че сме само ние, е внушение. Те искат да вклинят раздор между земеделците, като, разбира се, използват определени похвати. Че големите пари се взимат от зърнопроизводителите. 

В момента това, което се тиражира - че исканията на земеделците са изпълнени - е заблуда на обществото. Нищо не е изпълнено, защото с никого не сме се срещали. На масата трябва да седнат тези, които отмениха забраната за внос - Денков, Асен Василев и част от конструкцията.

Готови сме на разговори. Протестът е форма на диалог, за да се стигне до масата на преговорите. 

И ние сме объркани, държавата използва незаконни похвати, бяхме задържани по пътищата с устни разпоредби. Днес ще има протест в центъра на София, но без техника, защото нямаме разрешение. За сряда предстои да говорим с МВР и общината да получим разрешение. 

 

Цялото интервю вижте във видеото.