Общество

Протестите на синдикалисти и земеделци се събраха под прозорците на властта

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер

Националният протест на миньори и енергетици пред сградата на Министерския съвет продължава да блокира централната част на града, докато представителна група от протеста „За ясно и сигурно енергийно бъдеще на България“, водена от президента на КНСБ Пламен Димитров и президента на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов, преговаря на среща с министър-председателя акад. Николай Денков.

На първо място протестиращите миьори и енергетици настояват правителството незабавно да приключи преговорите с Европейската комисия в изпълнение на решението на НС от 12.01.2023 г. за предоговаряне на изискването за намаление с 40 на сто на емисиите от парниковите газове до 2026 г. в енергетиката в сравнение с 2019 г., стана известно по време на протеста, предаде БТА. Друго основно искане на протеста е да отпаднат предлаганите сценарии за окончателно затваряне до 2030 г. на мощности за въгледобивно електропроизводство, което според протестиращите е в явно противоречие с решението на Народното събрание за запазване на въглищната енергетика до 2038 г.

Protest KNSB BGNES Снимка: БГНЕС

Освен синдикалистите, на жълтите павета протестират и земеделците, които са недоволни от вдигането на забраната за внос на украинска продукция, като полицията държи протестите да не се слеят. Земеделците настояват за въвеждане на забрана за внос от Украйна на няколко стоки, сред които слънчоглед, пшеница и рапица. В земеделския протест се включиха не само зърнопроизводители, но и овощари и зеленчукопроизводители, които искат да изразят негодуванието си от водената от правителствата в България политика в областта на земеделието.

„Сектор земеделие не е готов на отстъпки“, заяви Радослав Христов от Тракийския съюз на зърнопроизводителите. Но посочи, че земеделците са готови за разговори с властта. А такива предстоят, съобщиха от правителството. Срещата ще бъде между контактна група, излъчена от Инициативния комитет за общонационален земеделски протест и премиера акад. Николай Денков, министъра на земеделието и храните Кирил Вътев и министъра на финансите Асен Василев.

Protest Zemedelci2 EB Снимка: Euronews Bulgaria

По-рано днес министърът на земеделието Кирил Вътев отиде да разговаря с протестиращите край Долни Богров, където земеделците бяха паркирали селскостопанска техника, с която планират в сряда да протестират на жълтите павета в София.

„С огромно уважение се отнасям към вашия справедлив протест - всеки от вас се бори за своето право да произвежда и да получи заслуженото от това, което произвежда“, каза Вътев на протестиращите на фона на освирквания и викове „оставка“. В знак на недоволство пред министъра беше изсипано прясно мляко.

Вътев заяви, че не е професионален политик, но много добре познава проблемите на сектора в последните 30 години. „Въпросът е как ще ги решим“, каза той. По неговите думи от войната в Украйна са се променили страшно много неща и светът е станал друг.

„Ние сме най-близо до тази война и сме едни от най-потърпевшите, заедно с още четири фронтови държави“, посочи Вътев. Той увери, че контролът от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Агенция „Митници“ на това, какво излиза от Украйна и какво влиза в България, ще бъде засилен.