Европа

Либералите се завръщат на власт в Полша, Доналд Туск отново ще бъде премиер

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Лидерите на 3 опозиционни партии в Полша подписаха коалиционно споразумение, което излага пътна карта за управление на страната в следващите 4 години – въпреки че може да се наложи да чакат седмици, за да получат шанс да поемат властта. Гражданска коалиция на Доналд Туск, Полската селска партия и „Нова левица“ имат мнозинството от гласовете в Сейма, долната камара на парламента, и още след изборите обещаха да работят за коалиция.

Доналд Туск обяви, че трите формации са работили, за да сключат споразумението преди Деня на независимостта, който ще бъде отбелязан в събота.

Нещата вървят в правилната посока. Колкото и да чакаме решението на президента, ние сме готови да поемем отговорността за родината си от днес. Можем уверено да обещаем на всички, че ще работим заедно като един силен екип, за да управляваме всички въпроси на страната в продължение на 4 години. За това се договорихме.

Доналд Туск – лидер на „Гражданска коалиция“

Консервативната партия „ПиС“, който управлява Полша в последните 8 години, спечели най-много гласове на изборите, но няма мнозинство и потенциален партньор за коалиция.

Въпреки това президентът Анджей Дуда връчи първи мандат на премиера Матеуш Моравецки от управлявалата партия да опита да състави правителство.

Повечето анализатори твърдят, че мисията на Моравецки е обречена на неуспех и Дуда е направил този ход, за да демонстрира лоялност към „Право и справедливост“.