Европа

Кандидат-премиерът на Полша Доналд Туск обеща да възстанови мястото на страната в ЕС

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Доналд Туск, кандидатът на полската опозиция за министър-председател, пътува до Брюксел за поредица от срещи, насочени към отблокиране на милиардите евро от фондовете за възстановяване, които бяха замразени поради отстъпление от демократичните стандарти при отиващото си националистическо правителство. 

Туск бе в Брюксел ден, след като той и други лидери от опозиционния блок, спечелил сборно най-много гласове на изборите решиха той да бъде кандидатурата за министър-председател и да се заеме с работата възможно най-бързо.

"Сега съм тук, в централата на ЕК, за да ускоря процеса на връщане към европейската сцена. Ние сме напълно убедени, че това е волята на полските гласоподаватели. Тук съм като лидер на опозиционната партия, не като министър-председател. Но часовникът тиктака. Трябваше да предприема тези стъпки, преди да се вземат определени решения след изборите. Трябва да се вземат всички мерки, дори и нестандартни, за да се спасят парите, които Полша чака от Next Generation EU и други фондове", заяви Доналд Туск, лидер на „Гражданска коалиция“ .

Туск допълни, че ще работи, „за да възстанови позициите на Полша в ЕС и да укрепи блока като цяло“. Но предупреди, че не трябва да се губи време. 

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че разговорът й с Туск е засегнал предоставянето на средства от европейския бюджет за Варшава, подкрепата за Украйна, устойчивостта на икономиката на ЕС.