Европа

Новата коалиция в Полша ще връща демократичните стандарти

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Смяна на властта в Полша изглежда повече от вероятна след националните избори, отбелязали най-високата избирателна активност в историята на страната.

Трите опозиционни партии, които ще имат мнозинство в Сейма, заявяват, че са готови да работят заедно. При тези условия Доналд Туск, лидер на Гражданска коалиция, ще стане следващият министър-председател.

Задачата му ще бъде трайно оттласкване от наследството на "Право и справедливост".

Те определено ще се опитат да върнат Полша в светлината на демокрацията. Така че съдебната система да бъде освободена, както и медиите. Разбира се, правата на малцинствата ще бъдат възстановени.

Моника Сус – Полска академия на науките

Смяната на курса ще улесни отношенията с ЕС след 8 години, белязани от напрежение с ултраконсервативното правителство.

Смятам, че Полша отново ще бъде надежден партньор в рамките на Европейския съюз. Ще се опитаме да имаме по-добри отношения с нашите съседи.

Моника Сус – Полска академия на науките

Новата коалиция ще трябва да следва определени посоки, вече начертани от Варшава, но с промяна на тона. Полша ще запази подкрепата си за Украйна, но миграцията може да продължи да създава трудности с европейските институции.

Има много опасения в страната, свързани с миграцията, както и със сигурността, с които Туск трябва да се справи на вътрешно ниво. Позицията му относно миграцията не е непременно положителна, когато говорим за разселване. Въпреки това, начинът, по който той ще се ангажира конструктивно с хората, вземащи решения на европейско ниво, ще бъде различен.

Теона Лаврелашвили – анализатор в Център за европейска политика

Задачата на Туск да формира и най-вече да поддържа ефективна разнородната коалиция ще бъде доста трудна.