Европа

Президентът на Полша решава на кого да връчи мандата за съставяне на кабинет

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

На изборите в Полша всички обявиха победа - управляващата партия "Право и справедливост" спечели най-много места в новия парламент, но коалиция от три по-либерални партии твърди, че само тя може да формира мнозинство. Преди да се стигне до правителство, започват консултации при президента.

 

Ние сме най-голямата формация, която спечели тези избори. Не може да ни отнемат възможността да съставим правителство. Не бих казал, че е лесно, но не е невъзможно.

Казимерж Смолински, партия "Право и справедливост" 

Лидерите на опозицията опитват да убедят президента да не дава приоритет на партията, спечелила най-много гласове на изборите, а на тези, които заедно имат мнозинство. 

 

Ще има нова коалиция, съставена от трите формации - "Гражданска платформа", Нова левица и "Трети начин". И това ще бъде добро предложение за хората в Полша, ще отговори на нагласите на избирателите, които дадоха да се разбере, че искат промяна и ново правителство. Със следващите си действия и стъпки президентът трябва да вземе предвид желанието на хората в Полша.

Михал Кобоско

Най-вероятният сценарий е политическите симпатии на президента Анджей Дуда да се отразят на това кой ще бъде следващият премиер.

"Този министър-председател най-вероятно ще бъде Матеуш Моравецки, но няма да може да състави правителство, защото, макар че е първи и спечели най-много места в парламента, "Право и справедливост" не може да има мнозинство. В новия парламент ще могат да гласуват за друг премиер и това вероятно ще бъде Доналд Туск, който ще ръководи новата коалиция, а избирането на новото правителство ще се случи през декември.", мисли анализаторка.

"По време на двудневните консултации с представителите на политическите партии президентът ще попита всеки един от тях дали вижда шансове за парламентарно мнозинство. Въпреки че за мнозина отговорът изглежда ясен, политиците до последно не губят надежда", предава Магдалена Ходовник от Euronews.