Европа

Журналист от Грузия: Русия прави всичко възможно, за да попречи на влизането ни в ЕС

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

ЕК препоръча Грузия да получи статут на страна кандидат за член на ЕС. Как в страната приемат положителния доклад на Комисията и може ли руско влияние да попречи на членството на страната в Общността? Специално за Euronews темата коментира грузинската журналистка Нина Кубутия. С нея разговаря Лора Карамфилова.

 

Нина, благодаря, че приехте нашата покана за това интервю. Говорим малко след като ЕК официално публикува доклада за разширяването. Какви според вас, ще бъдат резултатите за Грузия по-конкретно?

НИНА: Първо искам да ви благодаря, че ме поканихте като гост във вашето предаване. По-голямата част от грузинското население вижда бъдещето на нашата страна като част от ЕС, така че този статут на страна-кандидат е изключително важен. Смятам, че днес беше представена една позитивна препоръка от страна на ЕК. И цялата заслуга е на народа на Грузия, не включвам правителството. Затова това е наистина заслужена позитивна оценка. Но много още тепърва трябва да бъде направено, включително съдебна реформа, свобода на медиите и т.н. Грузинците се борят да станат пълноправни европейци още от обявяването на нашата независимост преди 30 години. И въпреки всички предизвикателства, ние вярваме, че е дошло времето да получим това признание. За съжаление нашето правителство неколкократно обявяваше, че този статут на кандидат е просто символичен. Те твърдят, че оценката на ЕК няма да доведе до никаква реална промяна. Но нашият народ вярва, че това не е така. Аз лично също смятам, че това ще доведе до истинска културна и финансова подкрепа от нашите европейски приятели.

Както знаем през последните месеци, дори година, имаше много протести в Грузия срещу руското вмешателство. Така че можете ли да кажете, че се усеща руско влияние, може би дори свързано с доклада?

НИНА: Русия е враг на Грузия. В интерес на Русия е да направи всичко по силите си, за да попречи на европейската интеграция на нашата страна. За това и нашият статут на страна-кандидат е огромно разочарование за Русия. Тази страна винаги се е опитвала да дестабилизира ситуацията в Грузия. Мога да ви кажа, че само преди няколко дни руски войници екзекутираха един грузинец и отвлякоха друг, недалеч от границата на окупирания район. Такъв тип инциденти се случват постоянно в Грузия. Затова ние вярваме, че веднъж щом станем част от европейското семейство ще бъдем защитени и подобни случки няма да се случват от страна на нашия северен агресор.

В такъв случай, смятате ли, че европейското бъдеще на Грузия е в някаква степен застрашено от Русия?

НИНА: В действителност европейският път на Грузия е застрашен заради руските действия у нас през последните години. Грузия не успява да избере едно наистина проевропейско правителство, което да успее да въведе съдебните реформи заради руското вмешателство. За това да станем част от ЕС ще бъде от полза за нас.

В доклада на ЕК се препоръчва още, Молдова и Украйна да започнат преговори за присъединяване възможно най-скоро. Това може да бъде официално прието още на Европейския съвет през декември месец в Брюксел. Много често Молдова и Грузия се слагат под общ знаменател, така да се каже. Можете ли да ни обясните каква е разликата между тези две бивши съветски републики?

НИНА: В продължение на години Грузия се смяташе за регионален лидер по отношение на демократични реформи и прозападно поведение. Но при сегашното правителство станахме свидетели как Молдова и Украйна получиха техните статути на страни-кандидатки, докато Грузия изостана. Молдова, за разлика от Грузия, има едно демократично и прозападно правителство. Именно заради това са по-напред от нас.

А какво е мнението ви за Украйна? Тази страна може би трябваше да чака най-малко – едва 15 месеца, за да стане кандидат.

НИНА: Мисля, че Украйна го заслужава, защото Украйна изстрада много. Във война са, борят се непрекъснато. Тяхното правителство прави всичко възможно, прави най-доброто за народа и за това да станат част от ЕС. Истински член на Съюза. Това е моето лично мнение.

Това Украйна да стане страна-член очевидно е положително за Украйна, но така ли е и за останалите 27 държави-членки?

НИНА: Мисля, че ще е много положително за Грузия. Но ние специално имаме върху още какво много да работим. Нашето правителство е проруско и те наистина трябва да направят всичко възможно да получим този статут. Препоръката на ЕК е добър знак, много е добре за нас, но още много има да се работи.

Смятате ли, че е възможно Грузия да се присъедини към ЕС в обозримо бъдеще? Виждате ли го като нещо, което може да стане скоро?

Нина: Смятам, че препоръката на ЕК е положителна, защото целият ни народ иска да бъде част от ЕС. Всеки грузинец вижда бъдещето си в ЕС. От това имаме нужда и това искаме, разбира се. Така че ако наистина постигнем реформите в съдебната власт и свободата на медиите ще успеем да постигнем напредък. Но наистина това е труден въпрос. Но това засега е само една препоръка. Но официално се очакваме да получим този статут след 5 седмици. Трудно е да предвидим какво ще се случи в бъдеще. Но най-важното е че самите грузинци искат да станат част от европейското семейство. Въпреки това, че правителството ни мисли, че това е само символично и нищо няма да се промени действително. Но хората очакват политическа и финансова подкрепа от европейските ни приятели.

Знаеш, че Турция е кандидат от може би 20 години. Ти преди малко заяви, че Русия не е доволна от развоя на събитията за Грузия. Смяташ ли, че Москва може да се опита да направи процеса по присъединяване за Грузия много бавен?

Нина: Да, категорично, да. Това е една страна, която прави всичко възможно да попречи на Грузия и на други държави да станат членове на Съюза. Така че, да, смятам така.