Общество

България подкрепя териториалната цялост на Грузия и интеграцията ѝ в ЕС и НАТО

От Euronews България Euronews България

България и Грузия ще си сътрудничат в сферата на енергетиката, образованието, свързаността и регионалната сигурност. Това стана ясно след среща между външните министри на двете страни. Това е първото посещение на грузински външен министър в България от 10 години насам.

Мария Габриел потвърди пред колегата си подкрепата на страната ни по пътя на Грузия към членство в Европейския съюз. Грузия очаква до края на годината да получи статут на страна кандидат.

„Визитата се осъществява в година, в която нашия диалог е много интензивен. Само месец след посещението на председателя на НС Росен Желязков в Тбилиси“, заяви Габриел. Тя подчерта, че посещението идва в особено важен за Грузия момент на фона на високите амбиции на грузинското правителство и общество за европейска и евроатлантическа интеграция на страната.

България подкрепя амбициите на грузинското общество за интеграция в евроатлантическото пространство и геополитическия избор на Грузия. България разбира важността на настоящия момент в Грузия, като държава-членка на ЕС и НАТО, преминала през дългия и труден път на реформи. Между нашите страни са изградени дългогодишни исторически, приятелски и културни връзки. Нашите народи споделят общи ценности и стремежи. България подкрепя безусловно суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Грузия. Признаваме международните граници и осъждаме остро руската окупация на грузинските територии Абхазия и Южна Осетия“, добави българският външен министър.

По думите ѝ Грузия е постигнала съществен напредък по пътя на европейското сближаване и се чака оценката на Европейската комисия за напредъка по реформите в страната.

Оценявам подкрепата на българските институции за Грузия. Имаме исторически приятелски връзки и огромен потенциал за разширяването им. Щастлив съм от двустранните отношения, които стават все по-интензивни“, каза грузинският външен министър Илия Дарчиашвили.

Той подчерта, че България и Грузия споделят дълга история на приятелство и отлични двустранни отношения. Той припомни, че България е един от 10-те най-големи търговски партньори на Грузия, а икономическото и търговското сътрудничество имат потенциал да се увеличат.

Грузинският министър отбеляза българската подкрепа за териториалната цялост на Грузия и благодари на Габриел, че е изказала тези приоритети на глас.

Междувременно, народните представители приеха Проект на декларация в подкрепа на Грузия за членство в Европейския съюз. Това стана с гласовете на 166 депутати.

Вносители на декларацията са ГЕРБ, „Продължаваме промяната - Демократична България“ и ДПС. Сред вносителите са Бойко Борисов (ГЕРБ), Делян Пеевски (ДПС), Атанас Атанасов (ДБ) и Кирил Петков (ПП).