Европа

По пътя към ЕС - как се подготвят Грузия, Сърбия и Албания?

От Euronews България Euronews България
EU Flag Zname AP Снимка: АП, архив.

По случай Деня на Европа Euronews представя три репортажа от държави, кандидатстващи за членство в Евросъюза – с какви проблеми се сблъскват по пътя си към ЕС. В Грузия се проведоха проевропейски демонстрации, в Сърбия с европейски средства бе възстановена средновековна крепост, а в Албания гражданите се надяват на евроинтеграция, докато реформите са в ръцете на политиците. Вижте повече.

 

Проевропейските демонстрации се превърнаха в обичайно явление в столицата на Грузия, Тбилиси. Последните митинги се проведоха по-рано тази пролет, когато масовите протести принудиха грузинското правителство да оттегли спорния закон за чуждестранните агенти.

Много хора в Грузия вярват, че с присъединяването си към Европейския съюз страната може да стане по-просперираща, сигурна и демократична. Протестите обединиха граждани от всички възрастови групи, но особено активни бяха младежките и студентските движения.

 

Европа означава по-добро образование, силна икономика, свобода на словото и медиите, свобода на съдебната власт и т.н. Всеки от нас иска да живее в развита и цивилизована страна.

Дачи Натрошвили, студент

Европейската интеграция е тема, която винаги е на първо място в дневния ред в страната. Сега тази тема привлича още по-голямо внимание, тъй като Грузия работи по изпълнението на 12-те препоръки, дадени от Европейската комисия, за да получи страната статут на страна кандидатка за членство в ЕС.

 

Именно тази страна се нуждае от тези 12 препоръки. Всички точки са необходими, за да продължим развитието си. Изграждането на европейска държава и демокрация не е лесно, има много противопоставящи се сили. В Грузия хората са активни и ако страната се отклони от желания курс, те веднага надигат глас, и това е много важно.

Каха Гоголашвили, директор на отдел "Европейски изследвания" във фондация "РОНДЕЛИ"

Европейските стремежи на страната са добре отразени в многобройните социологически проучвания, проведени през годините. Наскоро публикувано проучване на общественото мнение, поръчано от Международния републикански институт, показва, че 89% от анкетираните подкрепят присъединяването на Грузия към Европейския съюз - число, което е най-високо за всички времена. Въпреки политическите предизвикателства, много грузинци твърдо вярват, че бъдещето на страната принадлежи на европейското семейство.

 

Обновената крепост Фетислам през следващата година ще отбележи 500 години от построяването си. Малкото градче Кладово е построено през 1524 г. по заповед на султан Сюлейман, Велики. Крепостта е разрушавана и разрушавана многократно от османците и австро-унгарците, а през 1867 г. най-накрая е разрушена от сърбите, като сега е напълно обновена с помощта на Европейския съюз.

 

Освен архитектурата, Фетислам е приятно място за отдих и забавление. Вътре в крепостните стени има парк, а гледката към Дунав и Турну Северин изпълва преживяването на крепостта Кладово.

Славен Димитрич, Euronews Сърбия

Възстановена е входната порта на крепостта, както и лятната сцена, крепостните стени и кулата на брега на реката. Реконструкцията е продължила три години.

 

Това е прекрасно, много ви благодаря, но сега може да ни дадете още пари. Решихме да направим бюджет от 6 милиона евро за велоалеи от крепостта Рам до Велико Градище. В Нови Сад велоалея Бела Църква-Ковиля. Вие бихте ли дали още пари, за да могат всички германци да видят как изглежда Дунав, все пак сръбската част на Дунав е най-красивата. Анке, говоря сериозно. (говори с германския посланик)

Александър Вучич – президент на Сърбия 

Ръководителят на делегацията на ЕС в Сърбия Емануеле Гяуфрет заяви, че Фетислам е сръбско културно наследство, както и европейско, и че е щастлив, че Сърбия и ЕС са възстановили крепостта.

 

Инвестирайки в културно-исторически паметници, ние подпомагаме туризма в региона. Туризмът тук има голям потенциал и това е факт. Повече от 65% от туристите идват тук, близо до Дунав. Ето защо ЕС и Германия инвестираха 24,3 млн. евро в проекта, известен като "ЕС за културно наследство и туризъм".

Емануеле Гиауфрет, посланик на ЕС Сърбия

Тази реконструкция е само една стъпка в дългото сътрудничество между Сърбия и ЕС, което започна с обновяването на крепостта Голубац. Сръбските власти съобщават за бърз път от Белград до Голубац, който ще свърже този регион с останалата част на страната.

 

След многократни забавяния на процеса, преди една година Албания официално започна преговори с ЕС за членство. Въпреки че се засилва тенденцията на скептицизъм, албанците все още имат надежда в европейския проект и вярват, че един ден страната ще стане част от голямото европейско семейство.

 

След излизането си от комунистическия режим Албания започна своя път към Европейския съюз. Днес, 31 години след първите плуралистични избори, Албания се намира в последната фаза преди да стане пълноправен член на ЕС.

От 19 юли, заедно със Северна Македония, след дълга поредица от забавяния и протакане на процеса, Албания започна да преговаря за членството си в ЕС - процес, който няма да бъде нито лесен, нито кратък.

Всички проучвания, проведени по различно време от международни институции или местни организации, показват, че над 90 % от албанските граждани са за интеграция в Европейския съюз.

 

Анкета:

"Мисля, че до 2030 г. ще станем държава членка. Виждам, че процесът продължава."

"Политиците знаят, те създават хаоса и после го подреждат."

"Може би след две-три години. Ако процесът продължи, не смятам, че ще продължи дълго."

"Не мисля, че ще се случи."

"Ние не се нуждаем от ЕС. Ние сме добре, ЕС има нужда от нас. Имаме всичко, това е чудо на Бога. Всичко е наред."

 

След преодоляването на политическата безизходица и ситуацията, причинена от пандемията COVID, Албания се надява бързо да премине през преговорния процес с ЕС.