Euronews Primetime

Доц. Боян Хаджиев: Грузия е „раздвоена държава“

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Грузия е т. нар. "раздвоена държава". Законът за чуждестранните агенти беше опит Грузия да бъде поставена окончателно в сферата на влияние на Русия. Само силното гражданско общество успя да спре това. Това каза в PrimeTime доц. Боян Хаджиев - преподавател по международни отношения, относно протестите в Грузия.

 

Самото управление на Грузия е по-особено. Коалиционният партньор на „Грузинска мечта“ представлява малко по-радикално проруско течение, което защитава преди всичко връзките на Грузия с Русия. Може би този закон произлиза от това движение, тъй като правителството в някаква степен е подвластно на тази фракция.

„В същото време, самият лидер и благодетел на „Грузинска мечта“ Бидзина Иванишвили има много интересен произход. Доста заможен човек, неговото имущество и сериозна финансова мощ произлизат от Русия“, поясни доц. Хаджиев.

Самият Иванишвили иска да концентрира максимално много власт у себе си, смята той, като уточни, че президентът в Грузия има „абсолютно церемониална функция“.

Доц. Хаджиев коментира и ситуацията в Украйна.

„Планът на Зеленски Украйна да си върне всички окупирани територии звучи по-скоро като мечта. Трудно е да се каже дали ще има мир през тази година. Това ще зависи до голяма степен от пролетните контраофанзиви - и от страна на Русия, и от страна на Украйна“, каза преподавателят. 



Цялото интервю вижте във видеото.