Европа

Управляващата партия в Грузия претърпя тежко поражение с оттеглянето на "руския закон"

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Парламентът на Грузия официално гласува отмяната на противоречивия законопроект за чуждестранните агенти. Преди два дни той беше одобрен на първо четене, което предизвика многохилядни протести в кавказката страна. Днес бяха освободени и всичките десетки задържани при сблъсъците с полицията. Последните събития в Грузия породиха безпокойство в западните държави, които съзряха руско влияние в Тбилиси.

Управляващата партия "Грузинска мечта" претърпя тежко поражение, след като бе принудена да оттегли официално така наречения „руски закон“. Спорният текст предвиждаше вписването в публичен регистър като чуждестранни агенти на всички НПО и медии с чуждо финансиране над 20%.

„Много съм щастлива, че този закон не беше приет, защото щеше да навреди на европейския ни път. Също така щеше да попречи на развитието на младото поколение у нас. Щастлива съм, че държавата е на прав път и грузинците все още се борят за по-добро бъдеще“

Ани, студент

Основното притеснение на хората по улиците беше, че Тбилиси ще поеме по неправилен път по посока Москва, а не Брюксел.

 

„Беше наложително да се оттегли законът, правителството разбра, че няма шанс да се бори с нас. Толковав млади хора са по улиците. Нямаше как да ни победят. Това не е само наша победа , това е път към свободата, а за мен лично това беше война за свобода“

Мате, студент

Междувременно Москва заяви, че следи отблизо т.нар. "провокации" в Грузия с "голяма загриженост", след като масовите протести там принудиха да бъде отменен спорният предложен закон. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред репортери, че решението на Грузия да оттегли законопроекта е "изпълнено с провокации". Руският външен министър Сергей Лавров пък коментира, че събитията около законопроекта за "чуждестранните агенти" в Грузия са равносилни на "опит за силова смяна на правителството". Според Лавров САЩ, Франция, Индия и Израел имали подобно законодателство, а в САЩ наказанието било "много по-строго".

Грузия получи независимост от Съветския съюз през 1991 г. и оттогава се опитва да постигне дипломатически баланс между проевропейската позиция на своите граждани и геополитическите амбиции на могъщата си съседка Русия. Въпреки че Грузия не получи статут на кандидат за членство в ЕС, след като подаде молба за членство през март 2022 г., Европейският съвет изрази готовност да предостави този статут, ако страната осъществи определени реформи, най-вече в съдебната система.