Европа

Тревогата след протестите остава – Грузия ли е новата Украйна?

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Грузинските власти обявиха, че ще оттеглят спорния законопроект за чуждестранните агенти след 2 нощи на сблъсъци в Тбилиси. Управляващата партия "Грузинска мечта" коментира, че иска да намали "конфронтацията" в обществото. Въпреки това обаче, от опозицията отговориха, че докато текстът не бъде официално изтеглен, протестите няма да спрат.

Според критици на така наречения „руски закон“, той е знак за промяна в посока авторитаризъм, копира руското законодателство и ще се използва за репресии срещу противници на властта. От Кремъл за първи път коментираха случващото се в Грузия, едва след като управляващите в Тбилиси дадоха крачка назад.

Не, нищо свързано със закона няма връзка с Кремъл. Нищо не е взаимствано от Кремъл. Знаете ли, практиката да се приемат такива закони започва през 30-те години на миналия век в САЩ, ако не ме лъже паметта. Един от вариантите на въпросния текст, доколкото знам, е много подобен на същия закон в САЩ.

Дмитрий Песков, говорител на Кремъл

Опозицията, заедно с про-европейският президент на Грузия Саломе Зурабишвили, остават непримирими с действията на властта.

Каквото и да направи режимът на Иванишвили, управляващата партия, това е напълно против волята на грузинците. Така че, когато управляващата партия противоречи на цялата нация, победата е близо. Сигурен съм, че толкова много хора, толкова много различни групи от обществото се събраха, за да спасят бъдещето на Грузия.

Ника Мелия, опозиционен лидер

Делегацията на ЕС в Грузия приветства решението като в Туитър беше написано – „Приканваме всички политически лидери в Грузия да продължат с проевропейските реформи по един всеобхватен и конструктивен начин„ Миналата година Брюксел отказа да предостави на Грузия статут на кандидат за членство в ЕС заедно с Молдова и Украйна, като се позова на забавени политически и съдебни реформи.

Но може би основният въпрос, който всички започнаха да си задават след последните протести е, може ли Грузия да са окаже следващата Украйна? Кремъл явно подкрепя сепаратистите в отцепническите грузински региони Абхазия и Южна Осетия, които граничат с Федерацията.

Вижте още във видеото на международния ни редактор Лора Карамфилова.