Европа

Нови размирици в Грузия заради закона за чуждите агенти (Обновена)

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Хиляди протестираха в грузинската столица Тбилиси след като парламентът одобри на първо четене спорен законопроект за чуждестранните агенти, който според мнозина може да ограничи свободата на словото и гражданските свободи.

Силите на реда използваха сълзотворен газ и зашеметяващи гранати, за да разпръснат демонстрантите. Някои от тях отвърнаха с камъни и бутилки със запалителна течност.

Законопроектът предвижда неправителствени организации и независими медии, които получават повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират като "чуждестранни агенти".

Според критици това е авторитарен завой в бившата съветска република.

Виждаме, че в Грузия имаме изцяло руски режим, путинистки режим. Те използват незаконна сила срещу мирни хора. Хора, които са се събрали пред грузинския парламент, които са против руския закон. Затова призовавам целия Запад да застане на страната на грузинския народ, да ни помогне.

Григол Вашадзе, депутат от опозицията

От американския държавен департамент предупредиха за заплахите, които се крият в законопроекта.

„Този законопроект ще засегне някои от правата, които са в основата на стремежа на грузинския народ към консолидирана демокрация, евроатлантическа интеграция и по-добро бъдеще. Той би заличил и заглушил независимите гласове и граждани на Грузия, които не желаят нищо повече от това да работят заедно за изграждането на едно по-светло бъдеще - бъдеще, интегрирано с Европа, бъдеще, което е демократично и свободно, в което Грузия е независима и суверенна държава“, заяви говорителят на държавния департамент на САЩ Нед Прайс.

В същото време дипломат номер 1 на ЕС Жозеп Борел заяви, че приемането на закона е в разрез със стремежа на Грузия за присъединяване към общността, както и че е несъвместим с европейските ценности и стандарти.

Русия прие своя версия на закона за чуждестранните агенти през 2012 г., който използва през годините за репресии.

В Грузия, той беше внесен от открит антизападeн съюзник на управляващата партия “Грузинска мечта”.

Ако проектът бъде приет, Грузия ще се присъедини към други бивши съветски републики като Беларус, Таджикистан и Азербайджан.