Икономика

Инфлацията в Грузия: Имиграцията на руски резервисти създава нов ценови натиск

От Euronews България Euronews България

Имиграцията на руски резервисти към Грузия създава нов ценови натиск за хората в страната. Според държавната статистическа служба на Тбилиси годишната инфлация в Грузия този септември е била 11,5%, а за последните три месеца, плодовете и зеленчуците са поскъпнали с повече от 17%.

Хачапури е едно от най-известните грузински ястия. Международният изследователски институт на страната  определи темпа на инфлация чрез така наречения „Индекс Хачапури”, грузинската версия на известния „Индекс на Биг Мак”.През юни разходите за приготвяне на стандартна порция  хачапури бяха приблизително около две евро) но цената значително се е повишила през последните четири месеца.

Според държавната статистическа служба на Тбилиси годишната инфлация в Грузия този септември е била 11,5%.От март насам сме свидетели на влизане на мигранти в Грузия. Но сега решенията, взети от руското правителство, допълнително увеличиха броя на пристигащите, това постави допълнителен натиск върху търсенето и цените се повишиха. Само плодовете и зеленчуците са поскъпнали със 17,6% през последните три месеца. Инфлацията, по-високите разходи за енергия и вносните стоки обаче също повишиха цените на местните хранителни продукти.

 

Хората няма да могат да се справят с това, например голяма част от хората около мен имат заплата от 150 евро и не можете да си позволите много с тази сума.

Лика Байдошвили

Националната банка на Грузия следва строга парична политика за намаляване на годишния темп на инфлация до около 3%.Властите също така казват, че пристигането на руски резервисти също е допринесло за увеличението на цените.