Свят

В САЩ обмислят премахването на етикетите "най-добър до"

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Може ли скоро да дойде краят на етикетите "най-добър до" или "най-добър преди" върху храните? За разлика от надписа "използвай до", тези етикети не означават, че храната не може да се консумира. А това често кара хората да изхвърлят годна за консумация храна твърде рано.

С нарастването на осведомеността по света за проблема с разхищението на храна, в САЩ смятат, че голяма вина за това имат етикетите, които ограничават годността й с - "най-добър до". Има много причини за разхищаването на храна – от големите порции до отхвърлянето на несъвършените продукти от страна на клиентите. 7% от хранителните отпадъци в САЩ – или 4 милиона тона годишно – се дължат на объркването на потребителите относно етикетите "най-добър до". По оценки на ООН всяка година 17 % от световното производство на храни се разхищава, предимно от домакинствата. Производителите ги използват от десетилетия, за да оценят максималната свежест на храната. Но за разлика от етикетите за срок на годност, които в САЩ се поставят върху бързо развалящи се храни като месо и млечни продукти, етикетите "най-добър до" нямат нищо общо с безопасността. Нещо по-лошо, те могат да насърчат американските потребители да изхвърлят храна, която е напълно годна за консумация.

 

Мисля, че това ми дава представа за сроковете на доставка на храната. И така съм по-наясно какво се случва с хранителния продукт въз основа на приближаването на тази дата.

Кевин Амарал, клиент в хранителен магазин

Етикетите с дата на годност са широко разпространени от американските производители през 70-те години на миналия век. Няма федерални правила, които да ги регламентират, и на производителите е позволено да определят кога според тях продуктите им ще имат най-добър вкус.

 

Тъй като сме в хранителната индустрия, виждаме недоразуменията и заблудите, които идват от етикетирането. Има толкова много различни неща, които се предлагат. Има срокове на годност. Хората не разбират какво означават тези неща. Повечето хора вярват, че ако на етикета пише "срок на годност" или "най-добър до", това не може да се яде. Всъщност това не е точно.

Ричард Липсит, собственик на магазин Grocery Outlet

Организацията с нестопанска цел, която изследва хранителните отпадъци, е съгласна с това.

„Основният проблем е, че хората тълкуват погрешно етикетите на храните и поради това ги изхвърлят преждевременно. И това води до разхищаване на доста храни в цялата страна“, казва Дана Гандърс, изпълнителен директор на ReFED.

За да се справят с проблема, големите британски вериги наскоро премахнаха етикетите "най-добър до" от опакованите плодове и зеленчуци. Очаква се до края на тази година Евросъюза да обяви промяна в законодателството си за етикетиране – обмисля се пълното премахване на етикетите "най-добър до".



Това създава пречка за хората да се хранят и да се наслаждават на храната. Те четат тези дати и предполагат, че тя е лоша, че не могат да я ядат и я изхвърлят. А тези дати не означават, че тя не е годна за консумация.

Пати Епъл, оперативен мениджър, Food Shift

В САЩ до 35% от наличната храна не се консумира.

Объркването около етикетите накара някои компании да подкрепят законодателство, което в момента се разглежда в Конгреса. То ще стандартизира етикетите с датата на годност в САЩ и ще гарантира, че храните могат да бъдат дарявани на спасителни организации дори след изтичане на срока им на годност.