Икономика

Скок на цените на имотите в Грузия след началото на войната в Украйна

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Апартаментите под наем в Грузия са по-скъпи от всякога. Това е добра новина за брокерите на недвижими имоти, които твърдят, че покачването на цените се дължи на потока от руснаци, бягащи от войната и наборната служба.

Хората от Русия са готови да плащат повече от обичайното, което обаче затруднява грузинците.

 

Аз съм студент. Преди войната със съквартиранта ми плащахме 160 долара. След като руснаците дойдоха, вече плащаме 400. Сега родителите ни помагат, защото иначе щеше да се наложи да се изнесем.

Ника Кавтарадзе, студент

Брокерите казват, че в центъра на Тбилиси търсенето е толкова голямо, че няма достатъчно свободни апартаменти.

 

Миналата година наемът на този апартамент беше около 800 долара. Сега е 1500. Потокът от мигранти обърна всичко с глава надолу. Цените се промениха тотално. От самото начало цените са такива, каквито собственикът иска.

Натия Киколишвили, брокер на недвижими имоти

Според данните през 2022 г. цените на недвижимите имоти в Грузия са се увеличили с над 14%. И тази стойност се променя ежедневно. Инвестиционните компании изчисляват, че тази година наемането и купуването на имоти ще поскъпне още повече.

 

Смятаме, че в частта с наемите този ръст няма да е толкова голям, но все пак очакваме покачваме. В същото време вярваме, че при продажбите цените ще нараснат с около 18%.

Ирина Квахадзе, старши изследовател в TBC Capital

В момента пазарът на недвижими имоти в Грузия до голяма степен се влияе от потока на емигрантите. Пазарните анализатори очакват спад на цените през 2024-та, но регионалната нестабилност затруднява прогнозите.