The Cube

The Cube: Грузинският Закон за чуждестранните агенти

От Мария Кръстанова Мария Кръстанова Репортер

Управляващите в Грузия се отказаха от въвеждането на т.нар. Закон за чуждестранните агенти. Какво точно представлява той и до какви последствия можеше да доведе, ще ни припомни Мария Кръстанова в The Cube.

 

Многолюдните протести в Грузия извадиха на дневен ред отново темата за така наречения закон на „чуждестранните агенти“. Изразът чухме за пръв път през 2012 г., когато той стана част от руското законодателство. За чуждестранен агент се смята всеки човек или организация, финансиран от чужбина, без значение с каква сума или дори дали изпращача не е роднина на получателя. Хората, обявени за чуждестранни агенти, са задължени да се обозначават ясно като такива и да отчитат месечните си приходи и разходи. В случай че не го правят, нарушителите рискуват да платят глоба, а дори и да си навлекат наказателно разследване. През 2020 г. законът претърпя някои нови изменения, които предвиждат затвор до 5 години за всеки „чуждестранен агент“, който не е докладвал за своите действия, както и всеки международен журналист, който събира информация за „националната сигурност“ на Русия.

Именно аналогията с този руски закон изкара грузинците на улицата. Грузинското предложение е следното: физически лица, организации на гражданското общество и медиите, които получават 20% от финансирането си в чужбина, трябва да бъдат регистрирани като „агенти на чуждестранно влияние“. Нарушителите са заплашени от глоби в размер на 25 000 грузински лари (9600 долара), а при повторно нарушение ще бъдат осъдени на затвор до пет години.

Ако все пак законът бъде приет, то той ще обхваща дори наблюдатели на избори и организации за мониторинг на корупцията. Представители на грузинското правителство аргументират закона, твърдейки, че по този начин ще се изкорени „чуждото влияние“. Добавят още, че са вдъхновени от съществуващ от 1938 г американски подобен закон, а не от руския. Американското законодателство в действителност има такъв закон, който обхваща предимно лобисти и организации, работещи пряко или непряко за чужди правителства. От Вашингтон вече отхвърлиха всякакви сравнения със своето законодателство.