The Cube

The Cube: Десетки хиляди излязоха на шествия в Испания и Турция в чест на жените

От Мария Кръстанова Мария Кръстанова Репортер

Големия шествия в чест на жените се проведоха през вчерашния ден в Испания и Турция.

ИСПАНИЯ

По случай вчерашния международен ден на жената, хиляди излязоха на демонстрации в няколко испански градове. Испанските жени изразиха подкрепата си за правата на транссексуалните и възмущението си от насилието срещу тях. Въпросите, свързани с равенството между половете, са в основата на политическата програма на управляващото коалиционно правителство. Тълпите преминаха през центъра на Мадрид, като скандираха „Мадрид ще бъде гробница на мачизма“, както и думите: „Ние сме необходимия вик: феминизмът променя всичко.“

В Барселона пък, където множеството надхвърли 40 000 души, се вееха плакати с надпис: "Това, което правиш на един от нас, правиш на всички нас"- това бе общото послание срещу насилието над жени на всички демонстрации в сряда. Вчера се проведе и още едно алтернативно, далеч по-малко шествие, което призоваваше за оставката на министъра на равенството.

ТУРЦИЯ

В Турция също имаше протест след като турските жени пренебрегнаха забраната на правителството за провеждане на демонстрациите.

Полицията им попречи да стигнат до площад „Таксим“ в центъра на града, но им позволи да продължат за известно време. И все пак, по-късно органите на реда използваха сълзотворен газ, за да разпръснат демонстрантките.

Основната опозиционна партия се възползва от случая и публикува доклад, в който се казва, че повече от 600 жени са били убити от мъже в Турция от 2021 г. насам. В социалните мрежи сме свидетели на вълна на съпричасност към всички протестиращи жени, както и на възхищения към тяхната непоколебимост.