Общество

Фонд за жените: Всяка седмица от началото на годината имаме по една убита жена

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

По данни на МВР се увеличават сигналите за домашно насилие на телефон 112. Според медийни публикации за миналата година 26 жени са изгубили живота си от ръката на бивши или настоящи партньори, а от началото на тази година са известни поне 8 случая на убийство над жени.  

В студиото на Euronews Bulgaria по темата говорят Рая Раева, директор Кампании и Комуникации към Българския фонд за жените и Виктория Петрова, директор Комуникации и развитие към Българския фонд за жените. 

8 март вече над 100 г. обединява феминистки борби за равноправие, по-добри условия на труд и здравеопазване. Да не забравяме, че 8 март е ден за активизъм и политически борби. Все още трябва много да бъде постигнато. В България има много голям проблем с домашното насилие. Видяхме как и в 48-ото Народно събрание не бяха приети промените в Закона за защита от домашно насилие, каза Рая Раева.

Проблемите, пред които се изправят жените днес са доста комплексни. Домашното насилие е може би един от най-лесно забележимите от обществото. Продължаваме да се борим за промени в закона, които да осигурят по-ефективна защита за пострадалите, добави Виктория Петрова.

Ще излезем с искане към кандидат народните представители веднага след 2 април да се вземат като инициатива промените в закона и да се върне тази дискусия, защото всяка седмица от началото на годината имаме по една убита жена, каза Раева.

В закона се предвижда създаването на национален съвет, който да координира действията на другите органи, които се занимават с домашно насилие като въвежда и политики в страната. Друг аспект от закона е създаването на централен регистър за случаите, защото сега статистиката се базира на медийни публикации, разказа Петрова.

За седма поредна година се организира шествие за защита правата на жените. Започва от 19:00 часа от пилоните на НДК.

През 2022 г. разликата в заплащането между мъжете и жените е 15% и бележи ръст, каза още Петрова.

Вижте цялото интервю във видеото.