Свят

ООН: Равенството между половете ще отнеме 300 години

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Равенството между половете ще отнеме 300 години. Тази мрачна прогноза направи генералният секретар на ООН Антонио Гутериш. Дни преди международния ден на жената, той даде старт на двуседмични дискусии за правата на жените в рамките на общото събрание на организацията на обединените нации.

Една все по-далечна цел се оказва равноправието на половете, според генералния секретар на ООН. Антонио Гутериш се обърна към членовете на общото събрание на организацията като направи мрачна прогноза.

 

Равенството между половете се отдалечава все повече. Като се има предвид сегашната ситуация, тази цел може да се осъществи след около 300 години.

Антонио Гутериш, генерален секретар на ООН

Гутериш допълни, че правата на жените се нарушават и заплашват по целия свят. Според него, постигнатото през последните десетилетия се отдалечава все повече при това пред очите ни. Преодоляването на огромната разлика между половете в областта на иновациите и технологиите е във фокуса на 67-ата сесия на Комисията за жените, която се провежда в централата на ООН в Ню Йорк.

 

Ако нямаме дигитални данни за жените и алгоритмите са предимно правени спрямо мъжете, рискът е че новите технологии ще направят света ни още по-неравнопоставен.

Катрин Якобсдотър, премиер на Исландия

В продължение на 2 седмици експерти и политици от целия свят ще обсъждат как може да се постигне полово равноправие в един дигитален свят. Как да бъдат насърчавани жените в сфери като наука, технологии, инженерство и математика.