Европа

Разпръснаха със сълзотворен газ шествие за 8 март в Истанбул

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Турската полиция използва сълзотворен газ, за да разпръсне шествие за Международния ден на жената в Истанбул. Въпреки забраната хиляди жени излязоха на протест в турския мегаполис. Стигна се и до арести.

Още в ранните часове на деня полицията блокира улиците, които водят към централния площад "Таксим".

Според 28-годишна студентка забраната е несправедлива. 

 

Не нараняваме никого, но за съжаление всеки път се сблъскваме с полицейско насилие. Грижа ни е еманципацията на жените, искаме свободни пространства в свят без насилие и по-добри икономически условия, особено за жените. 

Лале Пескет

Маршът на жените продължи около 2 часа, преди полицията да използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите. Стигна се и до арести. 

Те носеха и плакати с надписи „Ние сме гневни, ние сме в траур“ в памет на повече от 46 000 души, които загинаха в Турция при земетресението на 6 февруари, както и на стотиците хиляди, останали без дом.

 

Да живееш като жена в Турция вече е достатъчно трудно. Eдна от причините да сме тук е, както вече знаете, земетресението в Хатай и Кахраманмараш и хората, които останаха под развалините. Тук има хора, които умират от отчаяние, от невъзможност. Живеем днес, но няма гаранция, дали ще живеем утре. Затова сме тук, за да бъдем гласът на хората, чиито гласове не могат да бъдат чути. 

Гюлсум Йозтюрк

Основната опозиционна Републиканска народна партия отбеляза повода, като публикува доклад, в който се казва, че повече от 600 жени са били убити в Турция от мъже от 2021 г., след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган изтегли страната от Истанбулската конвенция.