Европа

Подземен музей ни връща в комунистическа Албания

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Градчето Кукъс в Северна Албания крие лабиринт от тунели под улиците си. Става дума за военен комплекс, построен по време на комунистическия режим в страната. Властите обаче искат да го превърнат в музей, който да разказва за комунистическото минало на Албания. 

 

Под улиците на градчето Кукъс в Северна Албания се крие лабиринт от тунели, с размерите на подземен град. Комплексът е построен от комунистическия режим преди 50 години, заради опасения от инвазия от страна на Югославия. Бедното градче се надява, че  интересното му минало ще допринесе за по-добро финансово бъдеще. Властите са в процес на превръщане на подземния военен команден център в исторически музей, пресъздаващ живота в комунистическа Албания. Тунелите са построени, за да могат да поемат жителите на града за около шест месеца при евентуален военен конфликт. В тях се помещават фабрика за хляб, училище, болница и полицейско управление. На територията на комплекса е имало още и радиостанция, както и помещения за тренировки и военно обучение. Военният команден център в покрайнините на града е единствената част, която е частично възстановена и отворена като музей.

 

Изграждането на подземния град Кукъс започва през 70-те години на миналия век и продължава до 1992 г. Строи се 22 години. Разклоненията на тунела достигат 7 километра, като обхващат целия град. В случай на химическа или дори ядрена война могат да бъдат приютени 20 000-30 000 души от населението на Кукъс. Така че животът долу би могъл да се води като в град с всичките му нормални дейности.

Букурош Онузи, ръководител на музея

След края на Втората световна война, комунистическият диктатор на Албания Енвер Ходжа прекъсва връзките си с Югославия през 1949 г., със Съветския съюз през 1961 г. и с Китай през 1978 г., след спор с техните лидери. След това режимът в Тирана изразходва около 5% от бюджета си за отбрана всяка година, тъй като се опасява от потенциална военна инвазия. 

Туризмът е основен ресурс за посткомунистическа Албания. През 2022 г. страната е била посетена от около 7,5 милиона туристи, което е с една трета повече от предходната година. През 2021 г. приходите от туризъм са били 17% от БВП на страната. 

 

Този музей ще покаже местните ценности  и ще привлече посетители, които ще подпомогнат общината и ще създадат работни места за хората.

Сафет Гичи, кмет на Кукъс

Кукъс е най-бедният район в страната. Въпреки че е богат на полезни изкопаеми и има красива природа, безработицата и нископлатената работа са принудили повечето младежи да напуснат, за да търсят по-добър живот на друго място. Фонд от 2 млн. евро на Европейския съюз ще помогне за възстановяването на тунелния комплекс.