Общество

Бизнесмен реставрира стари самолети

От Euronews България Euronews България

Колекция от стари мотори, ретро соцавтомобили и дори самолети е изложил в имота си край Килифарево Иво Табаков. Част от експонатите са взети от пункта за скрап и са реставрирани. Кореспондентите ни от Велико Търново разказват.



От 30 години бизнесменът Иво Табаков колекционира ретроавтомобили и самолети. Перлата в неговите експонати е съветският изтребител СУ- 22М4. Последният полет на бомбардировача е през 2004 година. Докато е на въоръжение в Българската армия, няма допусната нито една авария или катастрофа с него.

 

Първият самолет, който взех, това е бомбардировача СУ -22  M4, и той е събиран от няколко самолета…Има и много части, които не е имало и се налага да ги изработвам…Той е бомбардировач -изтребител, и вдига, лети със скорост над 2000 км, може би тавана му на полет е 18 000 метра! Това са самолети с изтекъл ресурс и де факто този, специално СУ-то… съм го взел на 60 %-70% от Граф Игнатиево… Картечниците – те са разположени под крилата, но това е реплика на картечница. Ракетите също е реплика…

Иво Табаков, колекционер

От седем години Табаков управлява собствен самолет като любител -пилот. Лети често с асове от Военно-въздушните сили.

„Като си купих и първия самолет, с който летя в момента, е… С него сега, по случай  3 март, с още един пилот, който е капитан на „Спартан“, направихме обиколка на България, по границите я описахме. Също моят самолет държи рекорд за най много излитания и кацания за един час – 40, пак поставени от капитан Николай Калайджиев“, разказва Табаков.

В комплекса на Табаков има изложени още два експоната на пътнически самолети и авиосимулатор на модел L-410.

 

Следващият самолет е „L-410“, на който е и на авиосимулатора, имам същия втори такъв, и третият е „Saab 340“, който е най – големият, той е за 34 човека. Него съм го вземал напълно на части, тотално разглобен. Сааб- а съм го вземал от Своге, от един селскостопански двор… Беше нарязан и съм го взел, също от един летец ми го даде, беше направен за скрап…

Иво Табаков, колекционер

Всеки ден пътуващите край комплекса в Килифарево с е отбиват, за да разгледат колекцията или да потренират на авиосимулатора. Табаков признава, че ще се радва, ако колекцията и историите му вдъхновят някое от местните деца и то да стане пилот един ден.