Европа

Шествие в Сърбия поиска оставката на Вучич и правителството

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Десетки хиляди сърби протестираха в Белград в израз на масова скръб и гняв срещу реакцията на правителството на двете масови стрелби миналата седмица.

Те оставиха 17 убити и 21 ранени, много от които деца. Демонстрацията бе свикана от опозиционни партии, които поискаха оставките на министри и отнемане на лиценза на контролираните от държавата основни медии, насърчаващи насилието и приемащи като гости в своите програми осъдени военнопрестъпници.

Масовата стрелба в училище в Белград миналата сряда и още една на следващия ден в две села шокираха цялата страна и доведоха до призиви за освобождаване на обществото от широко разпространената реч на омразата и културата на употреба на оръжие, произтичащи от войните през 90-те години на миналия век.

 

Искаме смяна на министъра на вътрешните работи Братислав Гашич, на министъра на образованието Бранко Ружич и началника на разузнавателната агенция Александър Вулин. Искаме парламентът на Сърбия да проведе спешно заседание, за да обсъди оставката на правителството на Република Сърбия и общата ситуация със сигурността в страната.

Марина Видойевич – учителка по сръбски език

След като официалната част от протеста приключи, мнозина от участниците скандираха лозунги срещу президента Александър Вучич, искайки оттеглянето му, докато преминаха покрай сградата на правителството в Белград.

Министърът на образованието на Сърбия Бранко Ружич подаде оставка в неделя, а властите започнаха действия срещу притежаването на огнестрелни оръжия. Опозицията обаче ги определи като твърде закъснели и ограничени по обхват.

Въпреки липсата на официални данни за броя на протестиралите, наблюдатели определиха демонстрацията като най-голямата срещу Вучич и неговото правителството от последните 10 години.
Партията на президента – Сръбската прогресивна партия - обвини опозицията, че използва трагедиите за политически цели.