Европа

Прокуратурата на Сърбия повдигна обвинения на бащата на 13-годишния стрелец

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Върховната прокуратура на Сърбия повдигна обвинение на бащата на 13-годишния стрелец в Белград. При безразборната стрелба в училището си той уби 8 съученици и охранителя, и рани други 7. Бащата е отрекъл да има вина за трагедията, въпреки че той самият е обучавал сина си да стреля.

Бащата на 13-годишното момче, заподозряно в убийството на девет души при стрелба в училище в центъра на Белград, отрече да носи отговорност за нападението, се посочва в изявление на Върховната прокуратура на Сърбия.

Момчето уби осем ученици и охранител и рани още седем души преди да се предаде. То е под възрастта за понасяне на наказателна отговорност в Сърбия и затова е подложено на психиатричен преглед.

По време на изслушването заподозреният отрече да е извършил престъплението и изложи подробно защитата си, се казва в съобщението.

Прокуратурата допълни, че е обвинила бащата, идентифициран като Владимир К., в тежко посегателство срещу общата сигурност, за което, ако бъде признат за виновен, може да получи до 12 години затвор.

Прокуратурата заяви още, че ще настоява съдията по предварителното производство да остави бащата на малолетния стрелец в ареста, за да предотврати възможността той да повлияе на свидетели, да повтори престъплението, както и заради общественото безпокойство.

Прокуратурата посочва, че бащата е заподозрян, че е обучавал сина си да борави с оръжие, като го е водил да се упражнява в стрелба по мишени, въпреки факта, че детето е на 13 години и че подобна дейност е неподходяща за възрастта му.

Освен това обвинението посочва, че Владимир К. е заподозрян, че не е съхранявал адекватно оръжия и боеприпаси.

Подозира се, че в резултат на действията му на 3 май 2023 г. синът му К.К. е успял да вземе два пистолета, с които по-късно е стрелял в училището, се посочва в съобщението.