Европа

Сърбия е на трето място в света по брой на оръжия на глава от населението

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Двете масови убийства в Сърбия повдигнаха въпроси за броя на незаконните оръжия в страната и вкарването им в регистър. Предполага се, че броят им достига милион и половина. Междувременно продължават погребенията на жертвите на двете стрелби, повечето от които са деца и младежи.

Смъртоносните стрелби като тази, при която в белградско училище загинаха девет души, а малко повече от ден по-късно в Младеновац - осем, са рядкост в Европа.

Сърбия се нарежда на трето място в света по брой оръжия на глава от населението след Съединените щати и Йемен. Това сочат данните, събрани от сръбски експерт по оръжията и независим изследователски проект, базиран в Швейцария. В цифри това означава, че на сто сърби се падат около 39 оръжия.

 

В региона има широко използване на огнестрелни оръжия. Така че оръжията ще останат там. Голям напредък би било включването на повече от тях в системата за регистрация. Това е важен национален дебат, който страната отлага. Законът е станал по-добър в много отношения. Но прилагането му не е толкова добро, колкото трябва да бъде. Спазването на правилата далеч не е такова, каквото трябва да бъде.

Аарон Карп, консултант на Small Arms Survey

Данните, цитирани от сръбския президент, обаче сочат, че броят на регистрираните оръжия в Сърбия непрекъснато намалява през последните десет години.

 

Наистина опасните оръжия са полуавтоматични. Това са модерни оръжия. Старите са пушките на дядовците. Те са опасни, но не могат да се използват за масово убийство. Просто не са подходящи за това. Ако законът и регистрацията, както и мерките за сигурност могат да се отнасят до модерните оръжия, това е голям напредък. Може би има нужда от специфични решения. Много от политиките за контрол на оръжията, които са били следвани в Сърбия и съседните страни, са стандартни европейски политики. Възможно е да има нужда от нещо различно.

Аарон Карп, консултант на Small Arms Survey

Предполага се, че в Сърбия може да има милион и половина незаконни оръжия, останали от Балканската война или от трафик.   

Междувременно в страната започнаха погребенията на някои от жертвите на двете масови стрелби, които се станаха само за два дни тази седмица и при които загинаха 17 души, а 21 бяха ранени, повечето от които деца.

Въпреки че Сърбия разполага с оръжия и е имала кризисни ситуации след войните от 90-те години на миналия век, стрелба в училище като тази в сряда не се е случвала досега. Последната масова стрелба беше през 2013 г., когато ветеран от войната уби 13 души.

Докато страната се опитва да се примири със случилото се, властите обещаха репресии срещу огнестрелните оръжия и заявиха, че ще засилят сигурността в училищата. Хиляди хора продължават да палят свещи и да оставят цветя край мястото на стрелбата в Белград в знак на тъга и солидарност.