Свят

Киев: Русия е обкръжила Авдеевка с над 40 хиляди войници

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Руските сили, подсилени от резервисти, продължават с атаките си по украинския град Авдеевка. Антон Коцукон, говорител на 110-а механизирана бригада, заяви, че 40 000 души са се струпали от трите страни на града. Най-малко един човек е загинал, след като руска ракета е ударила граждански кораб, влизащ в украинското черноморско пристанище Одеса.

Това съобщиха украинските власти. Според силите за отбрана плавателният съд, плаващ под либерийски флаг, е бил поразен от антирадарна ракета. Загинал е 43-годишен моряк, а трима филипински членове на екипажа и един пристанищен работник са били ранени. Русия не коментира нападението. А президента на Украйна Володимир Зеленски заяви, че има светлина в тунела и допълни, че страната му заслужава да бъде приета в Европейския съюз.

Нашата страна заслужава да бъде в Европейския съюз заедно с всички свободни европейски държави. Това ще защити нашите ценности в политически план, като същевременно ще гарантира икономическата сигурност, мира и свободата на континента.

Володимир Зеленски - президент на Украйна

Стана ясно че, Русия изпраща украински военнопленници да се бият срещу собствената си страна. Това съобщиха от руската държавна информационна агенция РИА Новости. Не е ясно дали те са били принуждавани, но според източници на Кремъл всички те участват по собствено желание. Руски музикант припадна на сцената, след като получи призовка да се присъедини към армията. Xolidayboy, с истинско име Иван Минаев, получи повиквателната на летище в Южна част Русия. Малко след това той сякаш изгубил съзнание по време на шоу в южния град Ставропол. Минаев е известен с критиките си към Кремъл, като той ясно заявява, че е украинец.