Европа

Дипломат: Декември Украйна ще започне преговори за членство в ЕС въпреки съпротивата на Орбан

„Това е препоръка с препоръки – към Съвета на ЕС, който ще заседава през декември, като същевременно се посочват и всички други допълнителни стъпки, които Украйна и Молдова трябва да предприемат, зад а бъдат готови. Това се очакваше, както се очаква и това решение да бъде потвърдено през декември.“

Това заяви в студиото на Euronews PrimeTime Любомир Кючуков – дипломат, директор на Института за икономика и международни отношения, във връзка с оповестения днес доклад на ЕК за напредъка на Украйна.

Независимо от това, че Виктор Орбан заяви, че няма да даде съгласието си, аз мисля, че ще има политическо решение за това.

Любомир Кючуков – дипломат, директор на Института за икономика и международни отношения

„Въпросът е, че ние рискуваме за втори път да разочароваме украинците. И в Киев, и в Брюксел, са наясно, че Украйна не може да влезе в този ЕС. Той трябва да направи много съществени реформи, за да може да направи членството на Украйна възможно“, коментира Кючуков.

„Изтече един доклад на генералния секретариат на Европейския съвет преди месец, който казваше, че при сегашните условия, ако Украйна влезе, тя трябва да получи 186 млрд. евро от бюджета на ЕС и буквално да изсмуче двете водещи програми на Съюза – кохезионната и общоселскостопанската политика“, посочи той.

Дипломатът отбеляза, че напредъкът на Украйна и Молдова по пътя на тяхната евроинтеграция създава напрежение в страните от Западните Балкани.

„Еди Рама, който си е харесал ролята на хулиган, зададе въпроса дали трябва някой да нападне Албания, за да получи Тирана бърза писта за влизане в ЕС“, каза Кючуков.

Относно присъединяването на България в Шенгенското пространство, дипломатът коментира, че шанс има до последно.

„Има благоприятна геополитическа ситуация за влизането на България и Румъния в Шенген, защото ЕС се стреми да бъде максимално консолидиран с оглед войната в Украйна и от тази гледна точка се опитва да изтрие всички възможни линии на напрежение“, посочи Кючуков.

Целия разговор вижте във видеото.