Европа

Киев ликвидира проруски депутат, назначен от Москва в Луганск

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

През последните седмици Русия е атакувала енергийната инфраструктура на Украйна най-малко 60 пъти според местните власти. От Украйна заявиха и за още цивилни жертви при руски атаки в Донецк. Съобщава се и за атаки с дронове в Херсон и обстрел в района на около 20 населени места в Харковска област

Междувременно украинското разузнаване заяви, че при атентат с кола бомба е ликвидирало депутат в Луганска област, който бил част от проруското сепаратистко движение от 2014 г. насам.

На този фон от Г-7 отново заявиха твърда подкрепа за Киев.

 

За да поставим Украйна върху солидна основа през следващата година, трябва да ѝ помогнем с няколко неща. Първо, да продължи да отвоюва територията си. Второ, да изгради военна сила от световна класа, за да осигури максимално възпиране в дългосрочен план. И да се изясни на президента Путин, че не може и няма да надмогне Украйна. И не може и няма да надмогне всички нейни поддръжници.

Антъни Блинкън, държавен секретар на САЩ

Американският държавен секретар заяви, че на срещата на външните министри от Г-7 са обсъдили и отношенията с Китай. По думите му страните ще продължат да реагират спрямо действията на азиатската държава в Южно- и Източнокитайско море

А Владимир Путин коментира, че военното сътрудничество между Китай и Русия става все по-важно. И обвини Съединените щати, че покачват напрежението между НАТО и азиатските страни. 

 

Засилваме отбранителните ни способности, предимно чрез съвместни военноморско и въздушни учения. Правим това редовно и взаимодействието ни непрекъснато се повишава.

Владимир Путин, президент на Русия

Русия и друг близък съюзник на Китай - Мианмар, за първи път започнаха съвместни военни учения по вода