Зеленски: Напълно сме наясно, че решението за членството ни в ЕС е политическо

Руските нападения по украинска критична инфраструктура продължават. Властите в Киев заявиха, че са отблъснали повечето удари. Според тях обаче основната цел на Москва е да превземе ключовия град Авдеевка. А президентът на страната Володимир Зеленски заяви, че Украйна се подготвя за последните си стъпки към приемане в ЕС.

 

 

Украйна вече извървя дълъг път към укрепване на връзките си с Европейския съюз. Напълно сме наясно, че членството в Съюза зависи от политическо решение, споделено от всички членове на блока, които желаят присъединяването на нова държава. То обаче зависи и от самата държава-кандидатка и нейната работа за сближаване и адаптиране на стандартите на европейския съюз и нормите на общността. Украйна ще се присъедини към блока.

Володимир Зеленски

Външните министри на страните от Г-7 увериха, че групата ще остане „единна“ в своята „твърда подкрепа“ за Украйна. Позицията им относно Киев бе обсъдена в първия ден от двудневната среща на министрите в Токио.

От своя страна Секретарят на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев заяви, че "разрушителната" политика на Съединените щати и техните съюзници увеличава риска от използването на ядрени, химически или биологични оръжия. Той допълни, че Международният режим за контрол на въоръженията е подкопан.