Общество

Левон Хампарцумян: Идеята за „бонус срещу донос“ е наивна

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„Мисля, че идеята е наивина и не е практична. В Америка има подобно нещо, но там долният праг за докладване е 2 милиона долара. Тук прагът е 3000 лева.“

Това коментира банкерът Левон Хампарцумян относно идеята на финансовото министерство за въвеждането на парични стимули за лица, които подадат сигнал за укриване на данъци.

Разходите по администриране, неудобствата и създаване на атмосфера на подозрителност и доносничество, от което едвам се отървахме след толкова години комунизъм, Държавна сигурност и какви ли не щуротии, сега да го въвеждаме отново – освен да дадем инструмент в ръцете на злонамерени хора да си тормозят конкурентите, комшиите и бившите гаджета, няма да постигнем друго.

Банкерът е на мнение, че трябва да се върне ставката от 20% ДДС за ресторантьорския бранш.

„Цените вървят нагоре, универсалните ставки на ДДС е нещо, което се администрира по-лесно. Бяхме свикнали с него и България имаше една доста стройно подредена данъчна система с прости ставки. Това, че ДДС падна на 9% не намали цените в ресторантите“, отбеляза Хампарцумян.

Според него фокусът на данъчните служби и Министерството на финансите трябва е върху големите данъкоплатци.

Присъединяване на България в Еврозоната на 01.01.2025 г. е реалистично, но само ако правителсвтото положи необходимите усилия за това.

Целия разговор вижте във видеото.