Политика

"ДС без доноси не може": Борисов атакува партньорите си във властта заради данъчните закони

От Euronews България Euronews България
PP DB Terziev (1) С един коментар Борисов едновременно атакува както партньорите си от ПП-ДБ и Асен Василев в частност, така и кандидатът им за кмет на София Васил Терзиев. Снимка: Фейсбук

С връщането на Държавна сигурност в София, „донос-бонус“ си върви като нещо абсолютно реално, защото Държавна сигурност без доноси не може да съществува. По този начин лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отхвърли предложенията на финансовото министерство за промени в редица данъчни закони и идеята гражданите да получават финансово поощрение, ако докладват за укриване на данъци. 

„Такива авангардни предложения е хубаво да се обсъдят с некоалиционните партньори, за да не се налага да ги коментираме постфактум”, скръцна Борисов, атакувайки едновременно Асен Василев като финансов министър и Васил Терзиев като кандидат за кмет на София от ПП-ДБ заради потеклото му.

Няма да подкрепим тази мярка, предложена от Министерство на финансите, защото мярката е аз днес да отида и да напиша един донос за вас, че не сте си платили данъците. Ако сте си ги платили – хубаво, ако не сте – колко ще ми дадат? Разбирате ли абсурдността на това? Днес ни управляват внуците на бившите ДС служители, а доносът е храната, материята, от която живеят.

Идеята на Асен Василев е т. нар. бонус да е в размер на 10% от сумата, за която е съобщено и е доказано, че е недекларирана. 

Ние по време на цялата кампания казвахме, че този тип бизнес ресторантьори, фитнеси и тези, които организират забавляния, хотели и представители на туристическия бранш, бяха буквално размазани от КОВИД мерките, коментира Босисов и идеята за връщане на ДДС на 20% за ресторантите. Затова направихме тези предложения за тях, които се приеха в при по-предишния парламент за намаляване на ставката на ДДС.

Никой не е говорил с най-голямата парламентарна група за връщане на 20% ДДС за ресторантьорите, оплака се Борисов.