Политика

Нинова получила информация, че Борисов ще се откаже и от други конституционни промени

От Euronews България Euronews България
Ninova Petkov Снимка: БГНЕС

„Днес чухме, че Борисов се отказва от смяната на националния празник в Конституцията. Вярно ли е, че ще се откажат и от предложението за двойно гражданство за заемане на висши държавни длъжности? И вярно ли е, че и съдебната реформа няма да остане в този вид след разбиващите коментари на всички професионални гилдии? Ако е така, това означава, че цялото предложение за конституционни промени е прах в очите.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в парламента.

Тя припомни, че съдебната реформа в Конституцията е предложена от ПП-ДБ и ако ГЕРБ не я подкрепят, "дискусията става безпредметна и е загуба на време".

„Имаме и един призив към президента, който отправяме за пореден път – дойде времето той да предложи своя проект за Конституция. Ако ще има смислен дебат, нека и президентът даде своите предложения и да седнем да разговаряме сериозно. Защо той не представя своя проект?“, настоя  Нинова.

„Борисов заяви още, че Конституцията и законите по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) са най-важните неща за сглобката. Но в последните две седмици, в които Народното събрание работи извънредно, няма закони по плана. По цял ден се разправят и делят постове и власт, но закони по ПВУ не гласуват. И другата седмица излизат в отпуска. Това е политическо лицемерие“, каза Нинова.

По думите ѝ, социалистите биха подкрепили 9%-овата ставка на ДДС за ресторантьорите да се запази. Тя обаче определи като неправилна стъпка предложението на Асен Василев за бонус при сигнали за укриване на данъци.

 

Обобщение на темата за конституционните промени от Софи Цветкова вижте в следващото видео: