Икономика

Асен Василев предлага: Всеки, съобщил за укрит данък над 3000 лева, да получава 10% от сумата

От Euronews България Euronews България
Asen Vasilev BGNES (2)

Министерството на финансите е готово с пакета от данъчни закони, като в него се предлага връщане на ДДС ставката за ресторантьорите на 20%. Това съобщи финансовият министър Асен Василев, като допълни, че решението все още не е окончателно. Обсъжда се и връщането на патентния данък за най-малките търговци, а основните данъци за хората и бизнеса остават без промяна.

Възстановяването на размера на данъка от предковидните му нива е обсъдено с ресторантьорския бранш, обяви министър Василев.

"Те казаха, че ще разработят мерки за изсветляване на бизнеса, както и за повишаване на осигурителните прагове на работниците в бизнеса над минималната работна заплата, които можем да обсъдим и да видим реално тези мерки какъв ще бъде фискалният ефект, ефектът от изсветляването и ако той е по-голям от вдигането на ставката, можем да обмислим евентуално да запазим 9% ставка, но ако влезе наистина много сериозен комплекс от мерки за изсветляване", обясни той, цитиран от БНР.

На въпрос дали се обсъжда патентен данък, финансовият министър заяви: "Трябва да видим точно как да бъде калибрирано, тъй като знаете, че България излезе от режима на патентен данък за малките търговци като цяло преди доста години и сега новото му въвеждане трябва да обсъдим и с НАП колко бързо може да стане, но да, обмисляме такъв вариант за по малките търговци, защото знаете, че и таксиметровите услуги са на патентен данък в момента, където е трудно да се контролира и събира данъка, а патентният данък е сравнително удачно решение".

Малко по-късно от министерството на финансите пуснаха до медиите съобщение, че вече са публикувани за обществено обсъждане промените в данъчните закони, които са част от проектобюджета за идната година. От него става ясно, че министър Василев предлага въвеждането на парични стимули за лица, които подадат сигнал за укриване на данъци. „В проекта на Закон за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) се предлага въвеждането на финансов стимул за лицата, които подадат информация, съдържаща конкретни факти и обстоятелства, които не са били известни на органите по приходите и водят до установяване и събиране на допълнителни задължения за данъци, задължителни осигурителни вноски и лихвите върху тях във връзка с укрити и/или недекларирани облагаеми сделки, доходи, печалби и имущества. Предлага се размерът на възнаграждението да е 10 на сто от допълнителните приходи за бюджета, събрани поради разкритията“, се посочва в съобщението на МФ.

Предвидени са и определени условия, на които подадената информация трябва да отговаря, за да се приложи нормата за възнаграждението – необходимо е тя да съдържа конкретни факти и обстоятелства, които не са били известни на органите по приходите. По този начин се гарантира, че няма да се стигне до злоупотреба с подаване на неконкретизирани и повърхностни сигнали с цел материална облага. Предвижда се долен праг на сумата, събрана вследствие на подадената информация, като условие за действие на режима по изплащане на възнаграждението. Този праг е в размер на 3000 лв., което е сумата за данък в големи размери по смисъла на определението от чл. 93, т. 14 на Наказателния кодекс.

ГЕРБ няма да подкрепи повишаването на ДДС-ставката на ресторантьорите на 20 процента, обяви в парламента депутатът от партията Десислава Трифонова. "Защото имаме ангажимент към нашите избиратели. Първо трябва да има диалог с бранша и чак тогава да се прецени дали трябва да се повишат", посочи още тя, като подчерта, че повишението не е съгласувано с ПГ на ГЕРБ.