Политика

Асен Василев: Губим по 40 млн. лв. месечно от невнесен ДДС заради забраната за украински внос

От Йоана Георгиева Йоана Георгиева Репортер
Asen Vasilev BGNES Министърът на финансите Асен Василев. Снимка: БГНЕС

„Забраната на внос на украинско зърно към момента е нанесла щети на хазната в размер на 146 млн. лева от невнесено ДДС. Очакваме до края на годината щетите да са по 40 млн. лева на месец. С това си непремерено решение служебният кабинет лиши хазната от приходи и накара целият български народ да плаща по-скъп хляб, олио, млечни и месни продукти, за да защити сектор, който миналата година е генерирал декларирана печалба от 2,5 млрд. лева.“

Това заяви министърът на финансите Асен Василев на брифинг относно вдигането на забраната за внос на селскостопанска продукция от Украйна.

По думите на финансовия министър печалбата за сектор зърнопроизводство е 2 млрд. и 607 млн. лева при разрешен внос на зърно миналата година. Проходите са 7 млрд. и 765 млн., а печалбата – 1 млрд. и 862 млн. лева. Приходите за 2021 са съответно 1,9 млрд., а за 2022 г. са 2 млрд. за сектор зърнопроизводство.

Според Василев секторът е основен ползвател на субсидия по линията на освобождаването на горивата от акциз.

 

Обобщение на темата за украинския внос от Християна Димитрова вижте в следващото видео:

 

Субсидията, която държавата е дала към всички селски стопани за 2021 е 1,6 млрд. лева, за 2022 е 1,96 млрд. лева, от които 890 млн. лева евросредства, 1,1 млрд. средства от националния бюджет, посочи той.

Според него, ако има производители, които биха се изправили пред трудности, следва да има целева помощ за тях, но да се освободи вносът, за да може да се генерират приходи в хазната и „да можем всички да ядем по-евтини храни“.