Политика

Парламентът забърза с премахването на забраната за внос на зърно от Украйна (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Парламентът включи в програмата си за тази седмица отпадането на забраната за внос на украинско зърно. Това се случва само ден, след като такова проекторешение бе одобрено с гласовете на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС в ресорната комисия по икономическа политика. 

Пленарната зала ще го обсъди и гласува в четвъртата точка от дневния ред - вероятно още днес. 

България е една от пет страни в ЕС, които приеха ограничения за внос на украинско зърно и други продукти до 15 септември. Срокът изтича вдругиден, а предложението на трите политически формации е той да не бъде удължаван, защото - както е записано в мотивите - това няма да постави в риск конкурентоспособността на българските производители.

Самите производители обаче заплашиха с протести и обявиха намерението на парламентаристите за "предателство", което "ще доведе до фатален край българското земеделие".

Забраната за внос на над 20 хранителни продукта от Украйна у нас влезе в сила в началото на май, а след това беше удължена с три месеца. Продуктите пък бяха намалени до пет - сред които пшеница, зърно и царевица. 

Изненадващо днес министърът на земеделието Кирил Вътев съобщи пред bTV, че с него отпадането на тази забрана не е обсъждано. И че не е виждал анализ как това решение би повлияло на земеделските производители в България, които "нямат шанс да бъдат конкурентни на украинските стоки".

Това веднага бе вкарано в действие от опозицията. "Ще тръгне ли българският парламент срещу българското правителство днес", попита Корнелия Нинова в парламента.

В същото време съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков защити решението като работеща мярка за защитата на потребителите и овладяване на инфлацията.

"Слагаме на кантара цената на храните срещу интересите на един сектор, който обаче продължава да бъде много подпомаган. Много по-важно за нас в момента е инфлацията на храните за всички 7 милиона българи", каза Петков.

Той обаче призна, че има разнобой с позицията на земеделския министър по темата, макар темата да била обсъждана на оперативно заседание в Министерския съвет. Петков не бил съгласен, че цената на зърното ще се срине след отпадането на забраната.

По-късно през деня министърът смекчи позицията си и каза, че

ще остави на НС да вземе решението дали да се прекъсне забраната за внос на украинско зърно или не.

"Ние сме изпълнителната власт, а не законодателната", посочи Вътев.

„Решението трябва да стъпва на анализ за плюсовете и минусите от прекратяването на забраната. Има анализи, които сочат, че това ще се отрази добре на България. Исканията на земеделското министерство и на производителите е само част от пъзела и трябва да се вземат предвид всички страни“, обоснова се той.

 

Обобщение на темата от Георги карамфилов вижте в следващото видео: