Европа

Еврокомисията настоява за финансова помощ на Киев заради скъпия транзит на украинско зърно

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Европейският съюз ще търси начини да заобиколи решението на Русия да прекрати безопасния износ на украинско зърно през Черно море. Президентът на Русия Владимир Путин заяви зърнената сделка няма да бъде възстановена, докато Западът не изпълни исканията на Москва за износ на селскостопански продукти. Комисарят по земеделието на ЕС заяви, че трябва да се окаже финансова подкрепа за транзита на Украйна. Януш Войчеховски бе на неофициална среща на министрите на земеделието на ЕС в Кордоба, Испания. На срещата присъстваше и министърът на земеделието на България Кирил Вътев.

Транзитът е твърде скъп за украинските компании, за да бъдат конкурентоспособни на пазара за износ на зърно. Това е причината, поради която предложих да подкрепим финансово Украйна за компенсиране на разходите за транзит.

Януш Войчеховски, европейски комисар по земеделието

През юли Русия отказа да удължи срока на сделката, като обясни, че не е спазено споразумението, в което се обещава премахване на пречките пред руския износ на храни и торове. Украйна и нейните съюзници коментираха, че исканията на Кремъл са опит за постигане на собствените му интереси.