Европа

Кулеба поиска от ЕС противовъздушни средства за защита на зърнените коридори

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Първият дипломат на Украйна поиска от европейските външни министри системи за противовъздушна отбрана за защита на корабите със зърно, които отплават от пристанищата в Черно море.

"Мисля, че септември ще бъде много важен месец за инициативата за зърното и мирната формула. Знаем, че ще има среща между президента Ердоган и президента Путин и това всъщност е почти последен шанс да видим как Русия се връща към Черноморската зърнена инициатива. Ние разработихме алтернативен морски маршрут, при който корабите напускат украинските пристанища и почти веднага навлизат в румънски териториални води. Това ще ни позволи да изнасяме, като два кораба вече минаха по този коридор.

Моля, помислете как можете да помогнете за осигуряването на този зърнен коридор, докато корабите все още са в териториалните води на Украйна. И като казвам помощ, имам предвид системи за противовъздушна отбрана", каза Дмитро Кулеба, министър на външните работи на Украйна.

Алтернативният морски маршрут, споменат от Кулеба, е част от споразумение за увеличаване на износа на зърно от Киев през Румъния, след като Москва прекъсна ключово споразумение за свободно корабоплаване, позволяващо безопасното преминаване през Черно море.

Кулеба повтори искането на Украйна за повече военна подкрепа, особено артилерия, боеприпаси и бронирани превозни средства.

Добави и, че европейските страни трябва да работят върху контрола на износа и да наложат допълнителни санкции срещу Русия, за да намалят производството на оръжия.