Политика

Депутат от ПП: Ако внасяме украинско зърно, ще понижим инфлацията

От Софи Цветкова Софи Цветкова Репортер

„Ако удължим забраната, това може да продължи да влияе негативно върху цените. Ако продължим с вноса на украинско зърно, това може да повлияе положително на намаляването на инфлацията, която е изключително важно за еврозоната, която сме си поставили за цел“. Така депутатът от „Продължаваме промяната“ Деница Симеонова коментира в ефира на Euronews Bulgaria проекторешението на народни представители от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС за отпадане на забраната за внос в страната на украинско зърно от 15 септември. Предложението бе включено като 4 точка в дневния ред на НС.

„В момента решението се обсъжда в парламента и какво ще е решението на правителството очакваме да разберем, но земеделието не е само едри зърнопроизводители. Има различни структури и трябва да мислим по-комплексно и да имаме предвид, че вече 22 страни в Европа са заявили, че няма да продължат забраната“, допълни Симеонова.

По думите й от началото на забраната България е загубила над 140 млн. лв. от данъци от внос, така че това ще подпомогне и хазната.


Вижте повече във видеото: