Икономика

В комисия: ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС гласуваха да отпадне забраната за внос на украинско зърно (Обновена)

От Euronews България Euronews България
Russia Ukraine War Grain Deal Zyrno Traktor AP Снимка: AP архив

Депутати от управляващото мнозинството, както и тези на ДПС, гласуваха забраната за внос на украинско зърно в страната да отпадне след 15 септември. Проекторешението бе прието от Комисията по икономическа политика в парламента без предварителен анализ, предаде БНР. Предстои окончателното му гласуване в пленарната зала на Народното събрание. 

Гласуването беше по проект на решение за позицията на страната ни относно удължаването на мерките по отношение на определени продукти с произход от Украйна. Текстът бе внесен за разглеждане в Народното събрание от Кирил Петков, Делян Пеевски, Атанас  Атанасов, Хамид Хамид, Румен Христов и Александър Иванов на 11 септември 2023 г.

Остро срещу предложението възразиха от най-голямата браншова организация - Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). В своя позиция те изразяват своето възмущение от депозираното решение на Комисията по икономическа политика и иновации относно отмяна на забраната за внос от Украйна.

Да помагаш на хора в бедствие е благородно, да помагаш на окупирана държава, намираща се в тежка икономическа криза, е солидарно, но да пренебрегваш нуждите на собствената си държава за сметка на друга, прилича повече на предателство.

НАЗ

Отпадането на забраната за внос от Украйна е най-бързият и сигурен начин да загине родното земеделие, посочват още зърнопроизводителите.

Сектор „Зърнопроизводство“ е най-големият платец на рентни плащания. Ние сме най-големият поддръжник на социален мир и всяко сътресение в сектора рефлектира върху продоволствената сигурност на България, заявяват земеделците.

В проекторешението обаче вносителите твърдят, че премахването на забраната няма да постави в риск конкурентоспособността на българските производители. Всъщност свалянето на забраната не просто би поставило в риск всички фермери, а би довело до фаталния край на целия сектор „Земеделие“, се казва още в позицията на Асоциацията на зърнопроизводителите.

От НАЗ съобщиха, че след проведен извънреден Управителен Съвет тази вечер, по повод решението на Комисията по икономическа политика и иновации за отмяна на забраната за внос от Украйна,  зърнопроизводителите са взели решение за участие в общонационален земеделски протест за спасяване на българското земеделие. Асоциацията заявява абсолютната и непоколебима готовност да защитава с всички средства сектор „Зърнопроизводство“ и членовете си.

Днешното решение на Комисията, до което се стигна без подкрепен мотив, е национално предателство и обричане на родното земеделие, затова производителите са категорични, че ще протестират срещу опита да бъде сринат сектора, който е най-големият поддръжник на социален мир, посочват от НАЗ.

„Ще станем свидетели на масов колапс, който ще предизвика регионална нестабилност на местна икономика. Нека не забравяме, че крахът в земеделието не е просто затваряне на една фирма, това е домино, което ще доведе до сътресения в голяма част от доставчици, партньори и дългогодишни сътрудници“, заяви председателят на НАЗ Илия Проданов.

Забраната за внос на над 20 хранителни продукта от Украйна у нас влезе в сила в началото на май, а след това беше удължена с три месеца, като този срок изтича на 15 септември. Сред стоките, за които важеше забраната бяха пшеница, слънчоглед и царевица. Всички стоки от Украйна можеха да преминават транзитно през България, но трябваше да са запечатани и пломбирани на границата.

Позицията на други европейски държави

Полша от своя страна обяви, че няма да отвори отново границата си за внос на зърно от Украйна, независимо от решението на Европейската комисия тази седмица, съобщи премиерът Матеуш Моравецки. Остра реакция има и от страна на румънските фермери, които заплашват да блокират пристанища и митници от първи октомври, ако забраната за внос на зърно от Украйна не бъде удължена. Унгария също обяви, че възнамерява да настоява пред ЕК забраната за внос от Украйна да бъде удължена до края на годината.