Свят

Министрите на земеделието на ЕС търсят разрешение за изнасяне на зърно от Украйна

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Министрите на земеделието на Европейския съюз се срещнаха, за да обсъдят начини за изнасяне на зърно от Украйна, което е жизненоважно за световната продоволствена сигурност, след като Русия прекрати споразумението, което позволяваше износа. В същото време те искат да защитят цените за фермерите в страните, граничещи с опустошената от войната държава.


Решението на Русия, не само нахлуването в Украйна, което беше незаконно и неоправдано, но и това действие, при което Русия отново използва храната като оръжие за водене на война, е абсолютно недопустимо.

Луис Планас, министър на земеделието на Испания

Министърът на земеделието на Полша Роберт Телус съобщи на срещата на ЕС, че страната му, както и Словакия, Унгария, Румъния и България, удължават забраната си за внос на украинско зърно, но все пак ще позволят на хранителните продукти да преминават през техните страни към други части на света. Oт своя страна министърът на земеделието на Литва Кенстутис Навикас предложи износът на зърно да бъде прехвърлен от украинско-полската граница към литовските пристанища, за да се улесни износа.

Това предложение беше направено преди около година заедно с украинската страна, а именно, че те предлагат всички тези административни процедури да се извършват на пристанище на ЕС, не само в Литва, Латвия и Естония, но и на други пристанища.

Кестутис Навикас - министър на земеделието на Литва

През последните няколко дни Русия се нанесе удари върху украинска критична инфраструктура за износ на зърно, след като обеща да отмъсти за атаката, която повреди важен мост между Русия и анексирания от Москва Кримски полуостров. Украйна се стреми да продължи да изнася зърно по море. Москва обаче предупреди, че всеки от корабите, преминаващи през части от Черно море, ще бъде смятан, че пренася оръжия за Украйна.