Политика

Денков: Освобождаването на вноса на украинско зърно ще намали цените на основни стоки

От Йоана Георгиева Йоана Георгиева Репортер
Denkov BGNES

„Нека да е ясно - освобождаването на вноса от Украйна ще намали цените на основните хранителни стоки, ще намали инфлацията, което ще подпомогне хората с ниски доходи, ще увеличи приходите в бюджета от внос и износ. Досега за 2023 г. пропуснатите ползи за бюджета от внос и износ са на стойност 146 млн. лв. Тези средства биха могли да се ползват за образование, здравеопазване, култура или за подпомагане на земеделския сектор“. Това заяви премиерът акад. Николай Денков преди началото на заседанието на Министерски съвет, предаде БГНЕС

По думите му отпадането на забраната за внос на украинско зърно ще „осигури работата на заводи за рафинирано олио, биодизел, които работят за българските и чуждите пазари. Затова смятаме за правилно вносът от Украйна да бъде освободен“.

Премиерът съобщи, че за тази година са изплатени и предвидени за изплащане към земеделските производители около 2 млрд. лв. от субсидии и помощи. „Аз съм изненадан, че сектор, който е получил и получава 2 млрд. лева за година може и твърди, че липсва каквато и да била държавна подкрепа. От тези 2 млрд. лева, 890 млн. лева са от ДФЗ по европейска линия, това са евросредства. 388 млн. лева от ДФЗ от държания бюджет, които са отделени така, че да не се дадат по други пера, да отидат за подкрепа на земеделските производители. Отделно 390 млн. лева от централния бюджет и 290 млн. лева от бюджета на МЗХ“, направи разчет Денков.

Той определи като „невярно“ твърдението, че няма държавна грижа за зърнопроизводителния сектор.

„Добре е и секторът да има грижа за държавата, когато формулира своите искания. От началото на септември проучваме европейския опит за ограничаване на надценките по веригата от аграрния производител до крайния потребител. Ще обсъдим и предложим механизъм за ограничаване на тези надценки, като временна мярка за подкрепа на производителите и потребителите. Ще поискаме от ЕК допълнителни компенсации за загубите на българските земеделски производители, особено на тези на слънчоглед. Ще се включим в коридорите за износ на зърно от Украйна, като транзит през България за гръцките пристанища, за да се изнесе зърното от региона към другите региони, които имат нужда от него. За тази дейност ще поискаме подкрепа от ЕК за транспортната ни инфраструктура. Ще засилим фитосанитарния контрол при вноса, за да гарантираме здравето на гражданите. Така ще проявим национално отговорна грижа за цялото общество, а не само за един от секторите в държавата“, очерта Денков основните мерки на правителството по отношение на производството и търговията със зърнени култури.

 

Обобщение на темата за украинския внос от Християна Димитрова вижте във видеото: