Общество

Денков: Обсъдихме как безнаказаността на пътя да изчезне в най-кратки срокове

От Йоана Георгиева Йоана Георгиева Репортер

Проведохме срещи с родители на деца загубили живота си заради катастрофи. Това е най-тъжната среща, която съм имал от години насам. Обединихме се около няколко неща - първо, трябва да се преборим срещу чувството за безнаказаност. Обсъдихме как тази практика във възможно най-кратки срокове да изчезне”.

Това заяви премиерът акад. Николай Денков.

Искам да благодаря на тези родители, защото дойдоха и казаха: не можем да ги върнем обратно, но искаме да използваме това, което видяхме при нашата лична трагедия, за да помогнем това да не се случва”, каза премиерът. 

Част от промените са свързани със законови изменения, затова имахме и представител на НС. Обсъждахме как заедно с МВР и КАТ да работим с общините, така че в населени места да работят заедно с органите на МВР и да помогнат в този процес. Да използваме техните камери, така че един огромен ресурс с камерите на общините да бъде използван така както става в други държави. Обсъждахме как да се ускори излизането на пробите и до 10 дни резултатите да са ясни”, каза още Денков. Той поясни, че ще се търсят и начини за ускоряване на експертизите.

“Ако днес са децата на тези роди те ли утре могат да бъдат вашите деца. Нека всички се обединим”, подчерта премиерът.

“Филипчо, който остана завинаги на 14 и нашите деца нека да бъдат последните жертви. Благодарни сме на Калин Стоянов и на всички, които отделиха време. Нашите деца ги няма, нека вашите да останат живи”, каза и родител на загинали дете на пътя.

Калин Стоянов, вътрешният министър, заяви, че след поредната среща с близки на загинали деца, той е още по-сигурен, че шофирането след употреба на алкохол и наркотици трябва да бъде умишлено убийство. “Няма как човек, качил се на колата, с над 2 промила алкохол не може да се класифицира по друг начин освен като умишлено убийство”, каза Стоянов. Той категорично заяви, че мярката за отнемане на автомобил на водач, направил нарушение на пътя, работи. “Битката е на всички трябва да я спечелим”, отбеляза вътрешният министър.

Иван Спасов, представител на протестиращите през последните години, смята, че правителството е направило много за тях. “Благодаря на всички за помощта”, каза Спасов.

Георги Георгиев, председателят на СОС, подчерта, че за да се сложи край на трагичните инциденти, то трябва да е ясно, че наказанието е неизбежно. “Само тогава е активно едно наказание. От години от Сдружението на общините изискваме законодателни промени с всички наши камери да се даде възможност на МВР да глобяват, за да се знае, че ще бъдат казано нарушителите. Искаме незабавен контрол”, изиска председателят на СОС. “Длъжни сме институциите, единни, да покажем неприязън към нарушителите на законите. Премиерът прие да се състави работна група, която да се занимава с изработването на по-строгите мерки, за което благодаря”, допълни Георгиев.